'Vandaag wandelt de koningin met Sofia'

Tussen het Spaanse koningshuis en de pers bestaat geen overeenkomst over de publicatie van foto’s van de koninklijke familie. Dat is ideaal voor de pers, want kranten en tijdschriften kunnen vrijuit publiceren. Nooit rechtszaken of klachten van boze royals over foto’s.

De publiciteit rond de koninklijke familie is erg strak georganiseerd, ook de zogenaamde spontane plaatjes. Zo wordt vanuit het paleis regelmatig gebeld naar de pers: vandaag om zo en zo laat zullen de koningin en haar kleinkinderen daar en daar gaan wandelen. Vooral Leonora en Sofia, de twee jonge dochters van kroonprins Felipe en kroonprinses Letizia zijn favoriet bij de fotografen en het publiek.

Deze week bijvoorbeeld, na de ETA-aanslagen op Mallorca, heeft het koninklijk huis het signaal afgegeven dat Spanje de ETA moet negeren en er niet bang voor hoeft te zijn, door daags erna een fotosessie te organiseren.

De koningin werd overigens ook gefotografeerd met haar twee dochters, terwijl ze aan het winkelen waren. Dit was niet doorgegeven aan de pers, maar kwam enorm goed uit, nadat het koningshuis was bekritiseerd omdat het een hele week in Griekenland was geweest.

Opmerkelijk is dat vrijwel alle prinsessen van Europa al eens in badpak of bikini zijn gesignaleerd. Letizia alleen van veraf. Volgens de verslaggever koninklijk huis van het blad El Periódico wordt dan ook fel op deze foto gejaagd.

De Spaanse kranten publiceren vrijwel alleen de officiële foto’s en niet de paparazzifoto’s. Die staan in de roddelbladen die daar fors voor betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden