Vandaag: trui aan, verwarming uit

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Zeker 200.000 mensen trekken vandaag, op de negende Warme Truiendag, een trui aan. Zo kan de verwarming een graadje lager. Mart Smeets trapt de energiebesparingsactie af op radio Veronica, samen met dj Jeroen van Inkel.

Maaike van Houten

Mart Smeets: 'Aansprekend initiatief'
oud-sportverslaggever
"Iedereen denkt dat ik altijd in een trui loop, maar de laatste keer dat ik een Noorse trui heb gedragen was in 2006. Dat was een beeldgrapje op de televisie. Het was een Dale, de Rolls Royce onder de truien. Ik heb er vier; eentje geef ik vandaag weg. Gister liep ik in een blouse, vandaag draag ik de trui die ik van de organisatie van de Warme Truiendag heb gekregen. En de verwarming hier thuis gaat drie graden naar beneden. Ik probeer zo veel mogelijk uit het nieuws te blijven, maar ik vind dit een aansprekend initiatief. Het moet toch van het burgerinitiatief komen, en alle beetjes helpen."

Hans Spekman: 'Hele gezin in trui'
voorzitter van de PvdA en bekend truiendrager
"Als het warm is, draag ik geen trui. In de auto, zoals nu, of in een warme kamer, heb ik een T-shirt aan. Maar thuis heb ik altijd een trui aan, dat doet mijn hele gezin. Dan kan de thermostaat op 16, of als het heel koud is op 18. Mijn moeder is negentien jaar geleden overleden, zij breide mijn truien en ook lekker warme sokken. Die zijn nu wel op. Vandaag ben ik deels thuis, in de studio en op het partijbureau. Ik heb geen flauw idee of de verwarming op het werk lager staat. Ik wil onze medewerkers niet opzadelen met mijn gevoelstemperatuur, mijn norm moet niet dé norm zijn."

Caroline Evers: 'Wol als tweede huid'
kunstenaar en ontwerper van de Warme Trui
"Ter gelegenheid van de Warme Truiendag heb ik een trui ontworpen voor de BN'ers Mart Smeets, Jeroen van Inkel en een paar andere geluksvogels. Die moest vooral comfortabel zijn. Ik heb superzachte wol gebruikt, ik heb het erop uitgezocht dat het niet kriebelt. Deze wol kan je op je blote huid dragen, het is als een tweede huid, net als de verwarming thuis. Als je deze trui draagt, kan de verwarming lager. Ik heb altijd een warme trui aan. De verwarming staat hier in mijn werkruimte op 16,5 graden. Vandaag ben ik er niet, anders was die naar 13,5 gegaan. Maar dat is wel taai hoor, 13,5 graden."

Mandy van der Bent-Ros: 'Interne campagne'
perswoordvoerster bij ING Nederland
"Van een trui wordt hier niet raar opgekeken, maar in het bankwezen komen de meesten wel doorgaans in pak, ik denk ook op vrijdag, casual friday. Voor vandaag hebben we de drieduizend medewerkers hier gevraagd een trui aan te trekken en de verwarming een graadje zachter te zetten. We hebben stickers op de thermostaat geplakt om ze daaraan te herinneren. Het is een interne campagne, om mensen ervan bewust te maken dat het hier altijd warm is en dat dat niet vanzelf gaat. Gisteren had ik een jasje aan, vandaag een trui. Niet zelf gebreid maar gekocht. Ik schat dat die zeker voor de helft van wol is, dus lekker warm."

Louise de Jong: 'Klas komt in onesie'
groep 7 van De Kleine Prins, kreeg de eerste Truiendag Donald Duck
"Gisteren had ik een trui aan, vandaag kom ik in mijn onesie, dat is een huispak waarbij de broek en het T-shirt aan elkaar vast zitten. We hebben dat afgesproken met de klas, bijna iedereen komt in een onesie. Die is best warm hoor. We doen de verwarming in de klas ook lager. Dit jaar hebben we in de klas het thema gezonde voeding en natuur. Ik vind dat belangrijk, ik zit ook in de eko-raad van de school. Daar bespreken we wat er in de school allemaal kan met energiebesparing. Als de lampen steeds aan zijn, dan kost dat ook een hoop geld. Dat kan je beter aan zonnepanelen besteden."

Mart Smeets trapt de energiebesparingsactie af op radio Veronica, samen met dj Jeroen van Inkel. Beeld
Mart Smeets trapt de energiebesparingsactie af op radio Veronica, samen met dj Jeroen van Inkel.Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden