Vandaag stemming in New York over verbod op megafrisdrankbekers

Een frisdrankautomaat op McLean High School in McLean, Virginia op archiefbeeld.Beeld AFP

In New York wordt vandaag een van meest ambitieuze plannen van burgemeester Michael Bloomberg beoordeeld door een medische adviescommissie. Als de wet wordt goedgekeurd, worden de grote bekers frisdrank vanaf maart 2013 verboden.

Vanaf dan mogen dan in fastfoodketens en bioscopen alleen nog maar bekers verkocht worden met een maximale inhoud van 448 milliliter. De megabekers die verboden zouden worden, hebben omgerekend een inhoud van 560 milliliter. Verwacht wordt dat de door Bloomberg aangestelde adviescommissie het plan goedkeurt.

Het lijkt geen groot verschil: 560 of 448 milliliter, maar artsen beweren dat de 40 calorieën minder per beker die het zou schelen op jaarbasis wel degelijk van invloed kunnen zijn. Als een persoon elke dag een beker frisdrank drinkt, bespaart hij of zij zo'n 14.600 calorieën per jaar. In gewicht is dit twee kilo minder.

Bloomberg staat er met zijn campagne niet alleen voor, hij wordt gesteund door legio artsen en wereldberoemde kok Jamie Oliver. De nieuwe wet zien zij als een belangrijke stap om de volksgezondheid te verbeteren. Een aantal artsen hoopt dat de wet op langere termijn een discussie aanwakkert over obesitas, een groot probleem in de VS. Er zijn verschillende factoren van invloed op obesitas, 'maar uiteindelijk is het toch een kwestie van cultuur en is noodzakelijk dat er stappen ondernomen worden', meent Dr. Jeffrey Mechanick, professor aan de Mount Sinai Medische School.

Toch is nog niet helemaal duidelijk of het plan zonder wijzigingen doorgaat. Een aantal frisdrankproducenten hebben stemmen tegen de nieuwe wet verzameld. In de afgelopen maanden zijn er 38.000 gesproken en geschreven berichten verzameld, die vanmorgen aan de gezondheidscommissie aangeboden worden. De secretaris van de commissie, Dr. Thomas Farley, heeft aangegeven dat zij de berichten zullen doornemen.

Frisdrankproducenten en -verkopers stellen dat het plan van de burgermeester onterecht alleen frisdranken verantwoordelijk houdt voor het overgewicht in het land. Daarnaast zijn er te veel gaten in de wet. Hij kan net zo goed niet ingevoerd worden, stellen zij.

De wet geldt bijvoorbeeld niet voor lightversies van frisdranken, niet voor alcohol, niet voor dranken met 70 procent sap en ook niet voor dranken die voor de helft uit melk bestaan. Klanten van Starbucks kunnen dus nog steeds hun favoriete 500 calorieën double chocolat chip frappucino bestellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden