Vandaag nog zonnig, maar de regen komt

Joralf Quist

Een opbouwend hogedrukgebied boven Centraal-Europa zorgt vandaag voor rustig weer in Nederland. Maar dat hogedrukgebied is geen lang leven beschoren en morgen neemt de wisselvalligheid weer toe. In het weekend bouwt zich een hogedrukgebied op boven Scandinavië, wat volgende week mogelijk een overgang op naar winterweer betekent.

Vandaag begint op veel plaatsen nevelig of mistig. In het zuiden is veel bewolking. In de loop van de ochtend lost de mist op en breekt de zon door.

Ook vanmiddag zijn er zonnige perioden, maar geleidelijk neemt de sluierbewolking toe. De zon schijnt wel, maar wat minder uitbundig. De maxima lopen uiteen van 6 graden in het noorden tot een graad of 9 in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige zuiden- tot zuidoostenwind.

Vanavond en vannacht trekt de wind iets aan. Vooral in de westelijke helft van het land is het bewolkt, in het oosten blijft het lang helder. Tegen de ochtend is er op de Wadden kans op een beetje regen. De minima liggen tussen 3 graden in het westen en rond of net iets boven het vriespunt in het oosten. Morgen is het bewolkt. In het westen en noorden is er overdag kans op wat regen of motregen. In het oosten blijft het lange tijd droog en daar is wellicht ruimte voor wat zon. Het wordt 8 of 9 graden.

Morgenavond gaat het vanuit het westen overal regenen. Vrijdag en zaterdag is het bewolkt en regenachtig, bij maxima rond 9 graden. Dat is vrij zacht voor de tijd van het jaar.

Vanaf zondag wordt het geleidelijk droger. Door opbouw van hoge druk boven Scandinavië komen we in rustiger vaarwater.

De temperaturen dalen iets, maar het is onzeker of het weer winters wordt. Nederland ligt precies op de grens van warm en koud en een kleine verschuiving in de weermodellen heeft dan grote gevolgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden