Vandaag nog zonnig, daarna regen en wind

JORALF QUIST

Het hogedrukgebied dat de afgelopen dagen voor rustig en zonnig herfstweer heeft gezorgd, trekt langzaam naar het oosten. Op grotere hoogte trekt een bel met koude lucht vanaf IJsland onze kant op. De combinatie van afnemende druk en koudere bovenlucht zorgt ervoor dat onze regio wederom in onstuimiger weer terechtkomt. Een lagedrukgebied dat tussen IJsland en Schotland ligt, trekt langzaam richting het oosten en breidt zich uit naar het zuiden. Randstoringen die aan dit lagedrukgebied verbonden zijn, bereiken na vandaag Nederland en brengen regen en wind met zich mee. In de loop van de week trekt het lagedrukgebied verder naar het oosten en raken wij in een noordelijke stroming. Hierdoor komen stevige buien vanaf de Noordzee het land op zetten. Tegen het einde van de week raken we weer even onder invloed van hoge druk en wordt het een paar dagen wat rustiger en zonniger. De regen en wind blijven echter in de buurt.

Vanochtend is het op veel plaatsen mistig en is er lage bewolking. Het herfstzonnetje heeft wat tijd nodig om daar doorheen te komen. In de middag is het vrij zonnig. Bij een matige zuidwestenwind loopt de temperatuur uiteen van veertien graden in het noorden tot zestien graden in het zuiden. In de avond neemt de bewolking vanuit het westen toe en vannacht gaat het regenen.

Morgen zijn er buien. In de droge perioden tussen de buien is er nog kans op wat zon. Het wordt morgen ongeveer dertien graden. De zuidwestenwind neemt morgen in kracht toe, aan de kust wordt de wind (vrij) krachtig.

Woensdag en donderdag zijn er stevige buien en vooral langs de Noordzeekust staat er af een toe een sterke wind. Tegen het weekeinde neemt de buienactiviteit af en neemt ook de wind in kracht af.

Extremen op 17 oktober
Hoogste maximum: 22,1º in 1930

Laagste minimum: -1,3º in 1951

Meeste neerslag: 25,9 mm in 1961

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden