Vandaag extra bijlage Rijksmuseum

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Een gebouw van internationale allure, maar geheel in dienst van de prachtige kunstcollectie. Dat is de beloning voor meer dan tien jaar wachten op het vernieuwde Rijksmuseum dat op 13 april door koningin Beatrix zal worden geopend.

De Spaanse architecten Cruz&Ortiz hebben het gebouw weer de vorm en afmetingen gegeven die architect Pierre Cuypers het in 1885 had meegegeven. De binnenhoven, die in de twintigste eeuw waren volgebouwd met zalen, zijn weer opengebroken en vormen nu de entree; verlaagde plafonds en tussenschotten zijn uit de zalen verwijderd; decennialang aan het zicht onttrokken decoraties en glazen plafonds in ere hersteld.

Maar de terugkeer van de negentiende-eeuwse grandeur zit de kunstcollectie niet in de weg. Integendeel. De Franse architect Jean-Michel Wilmotte heeft het gebouw zo ingericht dat de 8000 voorwerpen - schilderijen, beelden, meubels, serviezen enzovoorts - optimaal tot hun recht komen in de 80 zalen, zoals De Nachtwacht van Rembrandt in de eregalerij. Dat is de grootste sensatie: na tien jaar zien we weer wat een geweldige kunstcollectie het Rijksmuseum heeft.

Het Rijksmuseum hanteert als motto: gevoel voor schoonheid en besef van tijd. De voorwerpen worden chronologisch gepresenteerd in een gemengde opstelling. Naast een portret van Constantijn Huygens het glas dat Anna Roemers Visscher voor hem graveerde. In een zaal vol zeegezichten ook een groot scheepsmodel.

Tijdens een persconferentie toonden de ministers Bussemaker (cultuur) en Blok (wonen en rijksdienst) zich bijzonder tevreden met het eindresultaat. Bussemaker sprak van een Gesamtkunstwerk. Blok noemde het Rijksmuseum een nationale huiskamer voor de verwachte 2 miljoen bezoekers per jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden