Vandaag eindigt het Paasverhaal met een knipoog

Voor de zesde keer wordt vanavond The Passion opgevoerd. In Amersfoort - waar na 'Brussel' extra beveiligingsmaatregelen zijn getroffen - proberen kerken meer dan ooit aan te haken bij het succes van het evenement.

Stommelende voeten en geroezemoes klinken door de Sint-Joriskerk in hartje Amersfoort. Tientallen middelbare scholieren nemen plaats op de kerkstoelen die in lange rijen staan opgesteld. Ze hebben vandaag de fiets naar de binnenstad gepakt voor 'Het raadsel van..'. Een 'Pasen-experience' die de plaatselijke Raad van Kerken en de Jongerenwerkorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland in het leven riepen in aanloop naar The Passion.

Organisator Corjan Matsinger staat vooraan, onder de imposante glas-in-loodramen achterin de kapel, en spreekt de aanwezige meute pubers toe. "The Passion vindt deze week plaats", zegt Matsinger met verheven stem. "Achteraf hebben we het er natuurlijk over of Jezus goed gespeeld werd, of dat ene liedje van Marco Borsato er wel goed bij paste. Maar wij gaan hier vandaag verder met het verhaal. Een verhaal van raadsels, dat een web van intrige en verraad bevat."

Een film volgt over een vriendengroep die parallel loopt aan die van Christus en zijn discipelen. De vriendengroep wordt getroffen door twee doden in 48 uur tijd. 'Jesse' (Jezus) en 'Midas' (Judas) komen om het leven. De groep blijft verslagen achter en staat voor een raadsel. Het startsein voor de groep scholieren om aan de slag te gaan.

'Het raadsel van..' is een van de vele activiteiten die de Amersfoortse Raad van Kerken opzette in het kader van The Passion. Zo kregen 58 middelbareschoolklassen de afgelopen dagen een gastles over de tv-vertolking van Christus, opent na afloop van The Passion vanavond een jongerencafé aan het Eemplein en vindt later op de avond een Taizéviering plaats.

Door de hele Sint-Joriskerk staan opdrachten klaar waarin de leerlingen ingaan op het Paasverhaal. Aan de rijkversierde tafel voor de opdracht van het Laatste Avondmaal worden stoelen bijgezet. De leerlingen nemen plaats zoals in het bekende schilderij van Da Vinci. Een scholier leest voor vanaf een menukaart: "In mijn midden bevindt zich een verrader." Medeorganisator Marian Timmermans vertelt de leerlingen dat ook onder hen een Judas Iskariot is, en aan hen de taak die te vinden. Vrijwel meteen wijzen leerlingen, voor de grap, naar elkaar, en kijken onder hun borden en stoelen.

"Wat zou je ervan vinden als een goede vriend jou zou verraden?", vraagt Timmermans aan de groep. De leerlingen gaan er mondjesmaat met elkaar over in gesprek. "Ik zou diegene ooit wel weer kunnen vergeven, maar het zou nooit meer hetzelfde zijn als vroeger", zegt een meisje.

In het middenschip van de kerk kruipen leerlingen in de huid van Pilatus door met dozen - letterlijk - argumenten af te wegen voor en tegen Jezus' veroordeling tot de kruisdood.

Aangenaam verrast is Thijmen Bergsma (14) van de Guido de Brès School. Hij had verwacht 'wat uitleg' over Pasen te krijgen, maar zegt dat het Paasverhaal door 'Het raadsel van..' wat menselijker voor hem is geworden. "Het is een verhaal dat vaak zwart-wit is; Jezus wordt verraden en sterft. Nu zie ik het meer vanuit verschillende standpunten."

Leah Provoost (15) kijkt na vandaag anders naar de figuren uit het bijbelverhaal: "Ik zag Judas altijd als een gemene man, als een verrader. Nu heeft hij iets menselijk gekregen. Ik denk niet dat dit zijn bedoeling was."

Na in een uurtje vol opdrachten alle hoeken van de Sint-Joriskerk te hebben gezien, keren de klassen terug naar de kapel waar de ochtend begon. Wederom is er een film. De vriendengroep van eerder zit er nog steeds verslagen bij na de dood van 'Jesse' en 'Midas'. Dan klinkt er een telefoon. Net voordat het filmpje afloopt, staat er dat het de voor dood gewaande 'Jesse' is die belt. "We eindigen met een knipoog", zegt Corjan Matsinger. "Dat dit niet het einde is. Net zoals in The Passion."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden