Vandaag al lesgeven, het blijft uitzonderlijk

Het kan wel, meteen na de vakantie met de lessen beginnen. Maar ook die enkele school die dat doet, haalt het voorgeschreven aantal uren niet.

Nee hoor, op het Barlaeusgymnasium in Amsterdam wordt vandaag geen les gegeven, zegt rector Marten Elkerbout, ook al is de vakantie voorbij. Woensdag is het pas zover. „Zo’n aanlooptijd is onvermijdelijk”, zegt hij. „De boeken en de roosters moeten worden opgehaald; de taken die sommige leerlingen voor de vakantie hebben meegekregen, moeten worden ingenomen. Voor dit soort zaken heb je gewoon twee dagen nodig.”

Zoals het op het Barlaeus gaat, gaat het al jaren in het hele voortgezet onderwijs. Maar die praktijk staat onder druk. Sinds enkele jaren wordt streng gecontroleerd of scholen wel de voorgeschreven 1040 uur onderwijs geven. En die norm is moeilijk te halen als meteen aan het begin van het schooljaar al twee dagen verloren gaan.

93 procent van de scholen heeft vorig jaar al maatregelen genomen om meer les op het rooster te krijgen, blijkt uit een enquête van bureau Regioplan onder schooldirecteuren. Zo’n 70 procent van de scholen houdt geen vergaderingen meer onder lestijd. Ook beknibbelen directies op studiedagen (60 procent) en laten zij leraren meer uren draaien (55 procent). Maar de meest voorkomende maatregel is het inkorten van de lesvrije periodes rond de zomervakantie: 80 à 90 procent doet dat.

Toch is het aantal scholen dat vandaag meteen met de lessen begint op de vingers van één hand te tellen. Scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal en omgeving beginnen is een van die uitzonderingen. „Boeken ophalen kan ook in de week voor de start van het schooljaar”, zegt Ubbo Emmius-directeur Gerard van Vliet. „Sommige ouders protesteerden, omdat ze dan eerder van vakantie moesten terugkomen. Maar dan vraag je toch iemand anders om die boeken voor je op te halen?”

Ondanks alles heeft het Ubbo Emmius de urennorm vorig jaar opnieuw niet gehaald, net als driekwart van alle scholen. Dat staaft de scholen in hun mening: de 1040-urennorm is onhaalbaar. Ze vinden dat ze te weinig geld krijgen om zoveel uur onderwijs te bieden en bestrijden dat 1040 uur het absolute minimum is voor goed onderwijs.

Maar staatssecretaris Van Bijsterveldt houdt tot nu toe vast aan de norm. Maar na de heftige protesten, afgelopen schooljaar, van zowel scholen als scholieren heeft zij wel een commissie aan het werk gezet om de voors en tegens van de geldende urennorm in kaart te brengen. Het rapport van deze commissie, met oud-VVD-Kamerlid Cornielje als voorzitter, wordt in december verwacht.

„We doen er alles aan om die norm te halen”, zegt Van Vliet van het Ubbo Emmius. „Als dat dan toch niet lukt, moet je je inderdaad afvragen of die norm wel haalbaar is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden