Vanavond onweersbuien

(Trouw) Beeld
(Trouw)

We hebben gisteren kunnen genieten van een mooie nazomerdag, met veel zon en temperaturen rond of zelfs enkele graden boven de 20 graden. In de tweede helft van september halen we dergelijke temperaturen eigenlijk alleen wanneer we op de westflank van een groot hogedrukgebied liggen – en met een zuidelijke stroming lucht vanuit het Middellandse Zeegebied wordt aangevoerd. Ook vandaag hebben we nog met een zuidenwind te maken en zachte temperaturen. De dag maakt een nevelige start, maar de ochtendzon breekt overal snel door. Vanuit Engeland nadert echter een storing, terwijl het hogedrukgebied langzaam naar Oost-Europa wegtrekt. Het geeft in Nederland vandaag een tweedeling. In Zeeland en Zuid-Holland wordt het in de loop van de ochtend bewolkt en komen vanmiddag de eerste buien voor. In Groningen, Twente en Limburg hebben de mensen meer geluk. Daar blijft de zon mogelijk tot het einde van de middag te zien.

In het begin van de avond trekken de buien landinwaarts en ook vannacht en morgen overdag trekken vanuit het westen buien over. De wind draait morgen naar het noordwesten. Met 18 graden is het iets koeler dan vandaag en gisteren.

Zaterdag is het iets droger. Er zijn dan lichte buien, maar ook opklaringen. Het langgerekte lagedrukgebied trekt dan door naar het oosten en veroorzaakt van de Finse Golf tot Sicilië buien.

Zondag komen wij waarschijnlijk al weer onder invloed van een nieuw hogedrukgebied, met een centrum boven Schotland. Wij liggen dan dus op de oostflank en krijgen een noorden- of noordoostenwind. Eind september keert daarmee de nazomer niet terug. Het wordt een graad of 16 en er zijn af en toe wat buien. Pas wanneer de hoge druk via Scandinavië naar Centraal-Europa beweegt wordt het weer zacht en zonnig. Maar tegen die tijd komt het restant van orkaan Igor ook erg dichtbij. De lange termijn is dus bovenal onzeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden