Vanaf volgende week boerkaverbod in België

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het boerkaverbod in België wordt op zaterdag 23 juli van kracht. Dat is het gevolg van de publicatie gisteren van de wet 'tot instelling van een verbod op het dragen van kleding die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt' in het Staatsblad, zo schrijven verschillende Vlaamse kranten.

In april werd besloten tot het boerkaverbod bij onze zuiderburen. Wie toch gezichtsbedekkende kledij draagt in het openbaar, kan tot zeven dagen celstraf en een geldboete tot maximaal 137,50 euro krijgen.

Veiligheid
Het verbod op het dragen van zowel de boerka als de nikab heeft te maken met de veiligheid en omdat het alles bedekkende gewaad 'een gevangenis voor de vrouw' is. Verwacht wordt dat mensenrechtenorganisaties juridische stappen zullen ondernemen tegen het verbod. Zij vinden dat de wet de vrijheid van godsdienst schendt.

Er zijn naar schatting 270 boerkadraagsters in België. België is het tweede Europese land, na Frankrijk, dat de boerka uit het straatbeeld bant.

Donner over de boerka
In Nederland werd het dragen van een boerka onlangs besproken tijdens een debat over de integratienota in de Tweede Kamer. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken stelde toen dat het boerkaverbod volgens hem niet primair de veiligheid dient, omdat 'je elkaar in onze samenleving moet kunnen zien'.

"Je mag ook niet zonder kleren over straat. Dat is het gevolg van onze normen op het gebied van 'goede zeden'. Nederland heeft ook normen die het raadzaam maken gezichtsbedekkende kleding, met name de boerka, te verbieden", zo redeneerde Donner.

De boerka was een detail in de integratienota. Er moet nog een apart voorstel over worden uitgewerkt. Hoofdpunten van de integratienota zijn het afschaffen van het doelgroepenbeleid en inburgeraars aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden