Vanaf tien jaar werken als kleine zelfstandige

Boliviaanse parlement neemt wet aan die kinderarbeid mogelijk maakt. Zo wil president Morales de armoede terugdringen.

Terwijl het aantal werkende kinderen wereldwijd sterk afneemt, verlaagt Bolivia de leeftijdgrens voor kinderarbeid juist. Onder bepaalde voorwaarden mogen kinderen van twaalf en zelfs tien jaar gaan werken. De regering hoopt er de armoede mee te kunnen terugdringen.

Tot nu toe hanteerde Bolivia formeel de leeftijd van veertien jaar als vaste ondergrens voor kinderarbeid. Maar het Boliviaanse parlement gaat nu akkoord met een nieuwe wet die uitzonderingen mogelijk maakt: Boliviaanse kinderen mogen onder voorwaarden vanaf twaalf jaar werken in loondienst, en vanaf tien jaar als 'zelfstandige'. Volgens de standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO mogen kinderen in ontwikkelingslanden niet jonger zijn dan veertien jaar, of twaalf jaar als het om licht werk gaat.

Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika en veel families zijn afhankelijk van de inkomsten van hun kinderen. In het land werken zo'n 850.000 kinderen tussen de vijf en veertien jaar.

President Evo Morales is tegen uitbuiting van kinderen, maar een voorstander van kinderarbeid. "Anders zit de familie zonder geld."

Morales kan er zelf over meepraten. Hij werd geboren als jongste van zeven kinderen en had als kind allerlei baantjes. Als 5-jarige jongen werkte hij met zijn vader op de suikerrietplantages in Argentinië. Daarna werkte Morales in een bakkerij en een bedrijf dat bakstenen maakte, en speelde hij trompet op straat. "Wie als kind werkt, groeit op met een groter sociaal bewustzijn", zegt hij nu.

Senator Adolfo Mendoza benadrukt dat kinderen onder de 14 jaar alleen mogen werken als aan specifieke eisen is voldaan, zoals een vrijwillige beslissing van het kind zelf, toestemming van de ouders en van de nationale ombudsman.

Ironisch genoeg is het uiteindelijke doel van de wet juist om kinderarbeid op lange termijn te bestrijden. Want, zo zegt parlementslid Javier Zavaleta, de uiteindelijke oorzaak van kinderarbeid is armoede, en deze wet kan helpen de economie uit het slop te trekken. "We streven ernaar om kinderarbeid in 2020 uit te bannen", zei hij. "Het is ambitieus, maar mogelijk." Kinderrechtenorganisaties zijn niet onder de indruk van die logica.

Die benadrukken dat Boliviaanse kinderen vaak vanaf heel jonge leeftijd moeten werken in gevaarlijke omstandigheden. Veel kinderen worden ingezet in de mijnbouw als hun ouders ziek zijn geworden door het zware werk. Of ze moeten uren in het water staan op zoek naar goud in de noorderlijke rivieren.

Met de nieuwe wet is Bolivia een vreemde eend in de internationale strijd tegen kinderarbeid. Wereldwijd is het aantal werkende kinderen sinds 2000 juist sterk gedaald: van 246 miljoen naar 168 miljoen kinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden