Vanaf juli in de Verenigde Staten: gewapende leraren

Een lerares van een basisschool in Highland, Utah, krijgt wapentraining. Beeld ap
Een lerares van een basisschool in Highland, Utah, krijgt wapentraining.Beeld ap

De aanpak van wijdverbreid wapenbezit in de Verenigde Staten vormt een speerpunt van de tweede ambtstermijn van president Barack Obama. Dat het een hele klus zal zijn om dat voornemen in te lossen, is een understatement. Voorlopig lijkt de kloof tussen voor- en tegenstanders van particulier wapenbezit vooral te groeien.

Afgelopen vrijdag werd in de Amerikaanse staat South Dakota een wet bekrachtigd waardoor het vanaf 1 juli 2013 voor leraren en ander schoolpersoneel mogelijk wordt om vuurwapens te dragen. Scholen moeten door die maatregel veiliger worden, zo is de gedachte. Het is de vraag op hoeveel scholen er straks daadwerkelijk leraren met een geladen pistool voor de klas staan. De wet schrijft voor dat de beslissing om docenten te bewapenen tijdens een openbare bijeenkomst in elk schooldistrict genomen moet worden. Inwoners hebben bovendien het recht om over het besluit van de schoolbesturen een publieke stemming aan te vragen.

Ondertussen denken kleine gemeenschappen in de staten Idaho, Maine en Georgia erover na om wapenbezit voor hun inwoners verplicht te stellen. Daarmee wil men minder afhankelijk worden van de politie. In de afgelegen gebieden kan het soms lang duren voordat agenten in geval van nood ter plaatse zijn. Bewegingen als deze, alsook de nieuwe wet in South Dakota, maken eens te meer duidelijk hoe fundamenteel verschillend er in de Verenigde Staten over wapenbezit wordt gedacht. Zorgen meer wapens voor meer veiligheid, zoals de wapenlobby betoogt, of is die veiligheid slechts schijn?

Hoe dan ook: sinds de aanslag op een basisschool in Newtown in december, waarbij twintig kinderen en zes begeleiders door vuurwapengeweld om het leven kwamen, is het debat over wapenbezit in de VS weer in alle hevigheid opgelaaid. In de weken na die aanslag vond onder meer het plan om leerkrachten te bewapenen in steeds meer Amerikaanse staten weerklank. In Oklahoma, Missouri, Minnesota, Oregon en South Dakota willen Republikeinen het mogelijk maken om pistooldragende leraren voor de klas te zetten. In de laatste staat is dat nu dus gelukt.

Tijdens de eerste State of the Union die Obama na zijn herverkiezing hield, maakte de president duidelijk dat hij het moeilijker wil maken voor Amerikanen om wapens aan te schaffen. De verkoop van militaire 'aanvalsgeweren' moet volgens de Democraat zelfs verboden worden. Om zijn woorden kracht bij te zetten waren tijdens die jaarlijkse toespraak voor het Congres een aantal overlevenden van vuurwapengeweld aanwezig. De machtige Amerikaanse wapenlobby reageerde furieus op de plannen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden