Vanaf januari onbeperkt toegang Polen

(Novum) - Polen en andere Oost-Europeanen krijgen waarschijnlijk vanaf 1 januari onbeperkt toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat staat dinsdag in een voortgangsrapportage van het ministerie van Sociale Zaken.

Nu geldt nog een uitzonderingsregeling voor werkzoekenden uit Polen, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. Die kunnen alleen legaal in Nederland werken als de werkgever aantoont dat hij geen Nederlanders voor het werk kan vinden, de zogenoemde arbeidsmarkttoets.

In juni dit jaar werd de arbeidsmarkt in vijf sectoren, onder meer de agrarische sector, al opengesteld voor Poolse werknemers. Vorige maand kwamen daar nog eens zestien sectoren bij. Vanaf 1 januari vervallen de beperkingen voor alle sectoren.

De plannen van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof (VVD) stuitten eerder op verzet van de Tweede Kamer, die vreesde dat de Polen er met de Nederlandse banen vandoor zouden gaan. Ook eiste de Kamer een goede bescherming voor werknemers uit de nieuwe EU-staten. Van Hoof stelt inmiddels op schema te liggen met de plannen, waardoor het waarschijnlijk is dat de gehele arbeidsmarkt per 1 januari kan worden opengesteld.

Het ministerie van Sociale Zaken werkt samen met de vakbeweging en werkgeversorganisaties om te zorgen deze werknemers geen oneerlijke concurrentie vormen voor Nederlandse werknemers. Van Hoof verwacht dat op 1 januari alle benodigde regelingen zijn getroffen. Werken onder het minimumloon zal leiden tot zware boetes vanaf 6700 euro per overtreding voor de werkgever. Ook kunnen de inspecteurs werkgevers dwingen achterstallig loon alsnog te betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden