Vanaf drie jaar naar school

Peuters staan zeer in de belangstelling. Baby’s komen naar het consultatiebureau, kleuters gaan naar de basisschool. De overheid probeert nu ook grip te krijgen op de twee- en driejarigen.

Te veel jonge kinderen hebben bij de start van de basisschool al een achterstand, die een deel niet meer weet in te halen. Premier Balkenende wil dat álle driejarigen verplicht komen spelen in de voorschool, zei hij deze week. Hij pleitte ervoor de schotten tussen kinderopvang, peuterspeelzaal en voorschool op te heffen en een integrale voorschoolse voorziening te maken waar iedere peuter naar toe moet.

Een Kamermeerderheid wil alle tweejarigen toetsen op taal en zonodig naar een voorschool sturen, bleek al eerder. Vooralsnog gaat de helft van de autochtone en allochtone peuters van wie de ouders een lage opleiding hebben, naar een voorschool. Die andere helft achterstandsleerlingen moet volgens de politici ook worden bereikt.

Wim Meinen, oud-hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek naar de voorschool. „In wijken in de grote steden met veel achterstandskinderen zijn inmiddels voorscholen. Maar in gemengde stadswijken met 30 of 40 procent van die leerlingen, of in middelgrote gemeenten of dunbevolkte gebieden in Drenthe of Friesland is dat niet zo. Hoe bereik je de kinderen daar, dat is de grote vraag.”

Moet een kleinere gemeente kinderen met een achterstand op één lokatie opvangen bijvoorbeeld, of krijgt iedere basisschool die mogelijkheid? Of moeten de kinderopvang, de peuterspeelzaal en de voorschool opgaan in een integrale voorziening voor alle kinderen?

Dat laatste is een dure oplossing, want de huidige voorschool heeft kostbaar materiaal en goed opgeleide leidsters. Die zijn bedoeld voor achterstandsleerlingen, maar als alle kinderen er gebruik van maken, is het dan nodig zo’n dure voorziening te maken?

De Utrechtse hoogleraar en orthopedagoog Paul Leseman is een groot voorstander van ’een mooie integrale voorziening’. „Waar wordt voorgelezen, gepraat én gespeeld.” Ook steeds meer deskundigen van politieke partijen en bijvoorbeeld de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zijn ervoor, zegt hij. „Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de opvang voor alle kinderen vanaf twee, drie jaar er inderdaad komen.” De arbeidsparticipatie van vrouwen en de integratie tussen kinderen van verschillende afkomst wordt ermee gestimuleerd. „Zo’n voorziening is gigantisch duur, maar economische analyses laten zien dat het wel rendeert, want problemen met adolescenten worden later verminderd.”

Meinen vermoedt dat premier Balkenende zich achter de integrale opvang voor driejarigen schaart, onder meer omdat hij de arbeidsparticipatie van vrouwen wil verhogen. VVD, PvdA en D66 waren daar al voor. „Als het CDA nu ook vindt dat iedereen moet werken, is dat een breuk met de traditie.”

Volgens Meinen is het niet nodig de ’integrale’ voorschool verplicht te maken, zoals Balkenende voorstelt. Want als deze goed van kwaliteit is en voor iedereen bereikbaar, gaan alle kinderen er vanzelf heen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden