Update

'Vanaf 2020 alleen nog duurzaam vlees in winkels'

©Thinkstock

Uiterlijk in 2020 ligt er nog alleen duurzaam vlees in de Nederlandse winkels. Dat is het ambitieuze streven van een commissie die de provincie Noord-Brabant adviseert over de toekomst van de veehouderij. Supermarkten, boeren, voederbedrijven en vleesverwerkers ondersteunen het initiatief, ook wel het Verbond van Den Bosch genoemd.

Volgens de commissie, met daarin prominenten als de voormalige ministers Ab Klink en Pieter Winsemius, botst de gedwongen volumegroei in de veehouderij met de maatschappelijke onvrede over grote, volle stallen. Uit gesprekken met de veesector zelf bleek ook het brede verlangen naar een koerswijziging.

Kritiek
Milieuorganisaties en de Dierenbescherming juichen het initiatief toe, maar hebben het manifest nog niet ondertekend omdat zij vinden dat de afspraken onvoldoende zijn uitgewerkt. ,,Wij willen concrete afspraken op het gebied van dierenwelzijn'', zei directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. Kritiek heeft de Dierenbescherming onder meer op de regel dat niet het dierenwelzijn, maar de bedrijfsvoering van de veehandelaar bepalend blijft. Ook vindt de Dierenbescherming de manier waarop dierenwelzijn wordt 'gemeten' niet concreet genoeg. ,,Als het aan ons ligt, ligt er binnen een maand een beter plan op tafel'', zei directeur Dales.

Ook de Brabantse Milieufederatie en de Stichting Natuur en Milieu plaatsen kanttekeningen. Zij vinden dat de commissie onvoldoende duidelijkheid geeft over de omvang van de veestapel.

Een modaal duurzaam ('zorgvuldig intensief') veeteeltbedrijf is volgens de commissie rendabel met bijvoorbeeld 6700 vleesvarkens, 240.000 vleeskuikens of 1700 vleeskalveren en vier personeelsleden. De beperkingen die Brabant heeft opgelegd aan de grootte van de stallen (maximaal 1,5 hectare), vormen vooralsnog geen beperking, oordeelt de commissie.

Nationale aanpak
Een radicale ommekeer zou alleen kunnen slagen bij een nationale aanpak. Als eerste stap adviseert de commissie al vanaf 1 januari een eind te maken aan het preventief gebruik van antibiotica. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) noemde het advies waardevol en laat het meewegen in verdere beleidsvorming rondom de megastallen.

De commissie verwacht onder sommige veeboeren weerstand tegen de plannen en adviseert streng optreden door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) reageert positief op de hoofdconclusie dat de volledige veehouderij in 2020 duurzaam moet werken. ,,De intentie van het manifest wordt door de retail (detailhandel, red) onderschreven. Maar het rapport is een goede eerste aanzet die nadere uitwerking behoeft. De retail kan dat echter niet alleen zoals het rapport suggereert.''

LTO noemt de opdracht stevig, uitdagend en erg ambitieus en concludeert dat het nu menens is. ,,Maar we lopen er niet voor weg.''


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden