Van Zweden naar New York Philharmonic

Nederlandse dirigent tekent voor vijf jaar bij Amerikaans toporkest

PETER VAN DER LINT en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Jaap van Zweden is benoemd tot chef-dirigent van het New York Philharmonic Orchestra, een van de toporkesten in de wereld. Van Zweden, nu nog chef van het Dallas Symphony Orchestra (sinds 2008) en het Hong Kong Philharmonic (sinds 2012), zal zijn nieuwe functie officieel beginnen in het seizoen 2018-2019. Van Zweden is de tweede Nederlander die het roemruchte orkest (opgericht in 1842) als music director mag gaan leiden. Willem Mengelberg, de legendarische chef-dirigent van het Concertgebouworkest, ging hem voor en was van 1922 tot 1930 chef in New York.

De laatste tijd gonsde het al van de geruchten dat Van Zweden een grote kans maakte op de positie. Een paar dagen terug maakte Esa Pekka Salonen bekend dat hij geen kandidaat was voor New York, waarna er nog twee dirigenten overbleven: Van Zweden en Manfred Honeck.

Gisteren maakten het bestuur en de musici hun keuze bekend. Van Zweden volgt de Amerikaan Alan Gilbert op die het orkest vanaf 2009 leidde. De Amsterdammer treedt in The Big Apple in de voetsporen van illustere dirigenten als Gustav Mahler, Arturo Toscanini, Bruno Walter, Leopold Stokowski, George Szell, Pierre Boulez, Lorin Maazel en Leonard Bernstein.

Het was toevallig diezelfde Bernstein die Van Zweden op het spoor van dirigeren zette. De Amerikaanse dirigent en componist was in 1990 te gast bij het Concertgebouworkest waar violist Van Zweden destijds concertmeester was. Tijdens een repetitie van Mahlers Eerste symfonie wilde Bernstein in de zaal gaan luisteren hoe het klonk en vroeg hij aan Van Zweden om het stokje over te nemen. Die schrok zich dood en weigerde in eerste instantie. Toen hij het toch deed, riep die vuurdoop wel iets in hem wakker.

Van Zweden begon zijn dirigeercarrière in 1995 en in die twintig jaar was hij achtereenvolgens chef-dirigent van het Orkest van het Oosten, het Residentie Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Zijn ster rees de laatste jaren snel met opzienbarende debuten bij belangrijke orkesten in Berlijn, Wenen, Londen, Chicago, München, Cleveland en Boston. Bij het New York Philharmonic maakte Van Zweden in 2012 zijn succesvolle debuut en hij werd regelmatig teruggevraagd. De dirigent heeft een contract voor vijf jaar getekend en zal het orkest twaalf weken per seizoen dirigeren. Hij zal de orkestmusici ook door de geplande verbouwing van hun concertzaal loodsen.

Van Zweden sprak gisteren van 'een van de gelukkigste en bevredigendste dagen' in zijn leven, en noemde het een eer gevraagd te worden door de geweldige musici van dit iconische instituut.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden