Van Zweden laat precisie en verfijning horen

PETER VAN DER LINT

Het was een bijzondere muzikale gebeurtenis die op 11 december 2010 plaatsvond in het Amsterdamse Concertgebouw. Na Richard Wagners 'Lohengrin' (2008) en 'Die Meistersinger von Nürnberg' (2009) dirigeerde Jaap van Zweden in de ZaterdagMatinee 'Parsifal'. Een geladen en beladen middag werd het, in zes uur toewerkend naar een zinderende finale waarin een Groot Omroepkoor in absolute topvorm het 'Höchsten Heiles Wunder' op onnavolgbare wijze de zaal in liet stromen.

En een wonder wás het. Na de zeer geslaagde uitvoeringen van 'Lohengrin' (met Klaus Florian Vogt, Anne Schwanewilms, Marianne Cornetti en Eike Wilm Schulte) en 'Die Meistersinger von Nürnberg' (met Robert Holl in de rol van zijn leven: Hans Sachs) waren de verwachtingen voor Wagners laatste opera tot het uiterste gespannen.

Van Zweden had met 'Lohengrin' zijn Wagnerdebuut gemaakt en zijn interpretatie getuigde van een natuurlijk gevoel voor Wagners lange lijnen en de lange adem van diens melos. Dat goede gevoel bestendigde Van Zweden met een uitmuntende 'Die Meistersinger von Nürnberg', maar elke Wagnerliefhebber weet dat 'Parsifal' een geval apart is - geen partituur die je zomaar even op de lessenaar zet. En hoewel Van Zweden de goede mix tussen pathos en mystiek in het begin niet goed kon vinden, kwam hij gedurende de middag allengs dichter bij een perfecte uitvoering. Geholpen door een fantastisch bij elkaar gezochte cast van Wagnerzangers uit de buitenklasse en door een steeds hemelser spelend Radio Filharmonisch Orkest, dat uitgroeide tot de eigenlijke hoofdrolspeler van deze uitvoering.

De opnamen van 'Lohengrin' en 'Die Meistersinger von Nürnberg' werden indertijd door het Muziekcentrum van de Omroep op het eigen label Quattro Live op cd uitgebracht. 'Parsifal' komt nu uit bij Challenge Classics en dat zal de internationale verspreiding zeker goed doen. Van Zweden is bovendien een steeds internationaler naam aan het worden, dus men zal in het buitenland - waar hij tot nu toe alleen maar orkestmuziek dirigeert - best benieuwd zijn naar zijn verrichtingen op operagebied.

Men zal er verbaasd staan over zoveel aangeboren talent voor het operavak. Precisie, verfijning en muzikale opbouw, Van Zweden laat het hier in extenso horen. En zien, want het boxje bevat een dvd waarop fragmenten staan van de televisie-opnamen die de NTR van de ZaterdagMatinee maakte. Te zien valt hoe geconcentreerd Van Zweden zijn troepen aanvoert en hoe goed hij alles en iedereen in de smiezen houdt. De schitterende foto van Van Zweden op de cover van de box is, met die prachtig boetserende handen, bijzonder treffend.

Mauricio Fernández, al jaren verantwoordelijk voor de vocale producties van de ZaterdagMatinee, bleek weer eens een gouden hand te hebben bij de keuze van de zangers. Mooi, om zo snel na het succes van 'Die Meistersinger von Nürnberg' Robert Holl weer terug te zien, nu in de gigantische rol van graalridder Gurnemanz. Holl is een wonderbaarlijk zanger die als geen ander iemand in een verhaal kan trekken. De rol van Gurnemanz die hij ook in Bayreuth heeft gezongen, past Holl als een handschoen. Wijsheid, emotie en een steeds nadrukkelijk aanwezig wagneriaans legato kenmerken deze topprestatie.

Voor Holl en Van Zweden alleen zou je deze cd's al aanschaffen, maar er is meer. Katarina Dalayman bijvoorbeeld die van het wilde wijf Kundry een intrigerend portret tekent en dat met volle overgave van stembanden doet. Het grote duet met Parsifal bemeestert deze Zweedse sopraan met grote klasse en dito stem. En dan is er Falk Struckmann als Amfortas. De Duitse bariton gaat al een tijdje mee in Wagner-land, maar het is onvoorstelbaar waar Struckmann de kracht en de energie voor zijn van pijn doortrokken uithalen vandaan haalt. Huiveringwekkend mooi. Parsifal zelf is Klaus Florian Vogt, die lichte heldentenor die Wagners loodzware partijen schijnbaar moeiteloos kan zingen. Al met al een 'Parsifal'-opname die zich kan meten met de beste.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden