Van Zijl wil harde aanpak discriminatie mbo-student

Voor bedrijven die mbo-studenten een stageplaats weigeren vanwege hun afkomst of omdat ze een hoofddoek dragen, past geen begrip. Veranderen ze dit beleid niet, dan moeten zij uit het register voor erkende leerwerkbedrijven worden geschrapt. Dat zegt scheidend voorzitter Jan van Zijl van de MBO-raad, de koepel van scholen in het middelbaar onderwijs.

Hij reageert daarmee op onderzoek van het Kennisplatform Integratie&Samenleving. Dat laat zien dat meisjes met een hoofddoek en jongens van Marokkaanse komaf nog al eens kampen met discriminatie.

Meer dan andere studenten hebben ze moeite om een stageplek te vinden bij erkende leerwerkbedrijven. Zonder een stage kunnen ze niet afstuderen.

Scholen mogen hun ogen hiervoor niet sluiten, vindt Van Zijl. Ze moeten actief gaan optreden tegen discriminatie. "Hoe groot het belang van een goede relatie met stagebedrijven ook is, ze kunnen dit probleem van hun studenten niet negeren."

Samen met de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, verantwoordelijk voor de erkenning van leerwerkbedrijven, moeten ze 'elk serieus signaal' oppakken, vindt hij.

Uit onderzoek blijkt dat scholen en studenten juist confrontaties met mogelijk discriminerende bedrijven uit de weg gaan. Hoewel niemand weet hoe groot het probleem van deze discriminatie is, is het volgens Van Zijl ernstig. "Het probleem is groter dan we vermoeden. Ik kom niet van een andere planeet."

Werkgevers die na drie achtereenvolgende vervelende ervaringen met kwetsbare mbo-leerlingen zeggen 'doe mij dit keer een stabiele stagiaire' kunnen wel op zijn begrip rekenen. "Maar discriminatie zoals iemand afwijzen op grond van een hoofddoek, is de grens. Dan verliezen ze hun status als leerwerkbedrijf."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden