Van zelfvertrouwen is weinig meer over

DE PANNE - Peter van Petegem deed op de slotdag van de Driedaagse van de Panne nog eens extra moraal op voor de Ronde van Vlaanderen. Met winst in de tijdrit over 14 kilometer stelde de Lotto-kopman ook de eindzege veilig. De Nederlandse renners verlieten de Vlaamse westkust met minder ambitie. Voor hen is zondag vooral een knechtenrol weggelegd.

Alleen Servais Knaven lijkt tot meer in staat. De renner van Domo-Farm Frites bewees gisteren met een tiende plaats in de tijdrit dat hij op tijd de vorm heeft teruggevonden voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Knaven sukkelde na zijn val in Milaan-Sanremo -dezelfde die Erik Dekker een dijbeenbreuk kostte- met zijn gezondheid. ,,Ik had diepe schaafwonden en door de reactie van mijn lichaam ben ik daar vermoedelijk ziek van geworden. Dat waren twee kostbare weken.''

Knaven raakte even in paniek toen hij een week geleden in Dwars door Vlaanderen op de eerste hellingen amper het tempo van het peloton kon volgen. Woensdag ging hij op de Kemmelberg echter vlot mee naar boven. ,,Maar een keer de Kemmel is nog wat anders dan 270 kilometer door de Vlaamse Ardennen. Ik hoop onze kopman Johan Museeuw zondag tot na de Muur van Geraardsbergen bij te kunnen staan. Of ik spring mee in een ontsnapping. Zo is vorig jaar ook de beslissing gevallen'', zei Knaven. Ook Max van Heeswijk start zondag bij Domo.

In de Driedaagse van de Panne maakte de Rabobank-ploeg nog eens duidelijk hoe groot de leegte is die Erik Dekker heeft achtergelaten. De ploeg fietste slechts in de marge mee. Dat was ook al het geval in Dwars door Vlaanderen en de E3-prijs.

Dinsdag bereikte de ploeg een dieptepunt toen er geen enkele Rabo meezat in een vluchtgroep van 23 man. Woensdag brak het peloton na de valpartij op de Kemmelberg in twee stukken. De Rabo's dichtten de kloof en werden vervolgens bedankt. ,,Maar daarmee lieten ze zien toch over mentale weerbaarheid te beschikken. Het is beter dan op twintig minuten hier de laatste rondjes over de boulevard te rijden. Dan voelen ze zich helemaal geen renner meer'', sprak De Rooij.

Van het zelfvertrouwen waarmee de ploeg voor Dekker reed in de Tirreno was in het Vlaamse land niets meer te bespeuren. De Rooij: ,,Voor de meeste jongens is het een hele omschakeling van een dienende rol, waarin je weinig verkeerds kunt doen, naar iets zelf ondernemen. Bij Dekker heeft dat ook jaren geduurd. Je moet je ook durven verstoppen. De meesten zeggen: laat mij maar op kop rijden. Als je net niet goed genoeg bent, krijg je vanzelf met faalangst te maken.''

Bij afwezigheid van Dekker wordt de ploeg zondag aangevoerd door de Zwitser Markus Zberg, geen type dat de rest van de ploeg meesleept. Marc Wauters krijgt een vrije rol. Maarten den Bakker stond eerst niet in de selectie maar wordt volgens De Rooy 'voor de gemoedsrust' opgeroepen. ,,Het is belangrijk om er tot de finale een ervaren man bij te hebben.'' Kroon, Pronk, De Jongh, Hayman en Boven hebben een dienende rol.

Tristan Hoffman heeft bij CSC-Tiscali -bij gebrek aan een andere kopman- wel een vrije rol. Hoffman begint met weinig zelfvertrouwen aan 'Vlaanderens Mooiste'. In de ochtendrit gisteren -gewonnen door Fabio Baldato- moest de Achterhoeker passen toen 46 man de beslissende kloof sloegen.

Sinds hij vorig jaar een zware knieblessure opliep in de Ronde van Vlaanderen is hij niet meer de oude geworden. ,,Het is heel moeilijk. Ik heb de hele winter hard gewerkt maar ik barst niet echt van het vertrouwen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden