Van Yannick naar Lahav

Time to party!!! Een enthousiaste kreet, gevolgd door drie uitroeptekens. Taal van de jeugd. Het stond onderaan een facebookbericht van Lahav Shani. De jeugdige, Israëlische dirigent had dan ook alle reden om even los te gaan. Dinsdag werd Shani officieel benoemd tot nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar hij de opvolger wordt van Yannick Nézet-Séguin.

Als Shani in 2018 begint, telt hij negenentwintig jaren en is hij in Rotterdam de jongste chef-dirigent ooit. Spannend? Ja. Een risico? Ook. Het Rotterdamse orkest heeft een soort van traditie om jong talent te spotten en een kans te geven. Met eerdere dirigenten als Gergjev en Nézet-Séguin ging dat in Rotterdam steeds goed. Maar het kan ook anders.

Bij het gerenommeerde Tonhalle Orchester Zürich hebben ze de jonge Franse maestro Lionel Bringuier weer aan de kant gezet. Een groot talent, dat ze daar in het seizoen 2014-2015 met veel tamtam als nieuwe chef-dirigent binnenhaalden. Hij was pas 27 jaar. Maar het boterde niet en Bringuier kan weer vertrekken. Oersaaie en ongestructureerde repetities luidde het commentaar van de musici in Zürich. Au!

Iets dergelijks gebeurde met de Rus Tugan Sokhiev. Op 26-jarige leeftijd werd hij in 2003 als natuurlijk dirigeerwonder benoemd tot chef-dirigent van de Welsh National Opera. Een jaar later al blies hij gedesillusioneerd de aftocht, omdat hij volgens betrokkenen te onervaren en te jong was voor een dergelijk functie.

Maar we gaan Lahav Shani natuurlijk het voordeel van de twijfel geven, vooral omdat het in Rotterdam tot nu toe steeds goed is gegaan met jonge dirigenten.

Zelf heb ik Shani nog niet live gehoord. In juni dirigeerde hij het Rotterdamse orkest voor het eerst. Men deed toen extra veel moeite om mij te laten komen luisteren - ik begrijp inmiddels waarom - maar het kwam niet uit met mijn agenda. Wat ik op diverse videoregistraties heb gezien, belooft in elk geval veel. Shani heeft al een paar spetterende concerten gegeven met het City of Birmingham Symphony Orchestra. Ook daar hebben ze een antenne voor jonge dirigeertalent. Simon Rattle is er groot geworden, evenals Andris Nelsons.

Toch hebben ze in Birmingham, toen ze daar dit jaar een nieuwe chef nodig hadden, niet hun geld gezet op Shani. Daar koos men heel opvallend voor de Litouwse dirigente Mirga Gražinyt¿-Tyla. De 29-jarige, onder andere opgeleid als Gustavo Dudamel Fellow in Los Angeles, is gisteren officieel begonnen in Birmingham.

En nu we dan toch de naam van Dudamel hebben laten vallen, is het goed om ons te herinneren dat de Venezolaan in 2004 de allereerste Mahler Competitie voor jonge dirigenten in Bamberg won. Dat katapulteerde de toen 23-jarige naar wereldroem. En zie: wie won dat driejaarlijkse, zware concours in 2013? Juist, Lahav Shani. In de voetstappen van Dudamel? Dat zijn goede voortekenen. Time to party!!!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden