Van wolken kreeg Voerman nooit genoeg
Over de schilder Jan Voerman sr. (1857-1941) gaat het verhaal dat hij eens, op weg van Hattem naar Amsterdam, terugkeerde toen hij zag dat er een indrukwekkende wolkenpartij boven zijn woonstreek verscheen. Van de wolkenluchten boven de IJssel kreeg Voerman nooit genoeg. Heel veel IJsselgezichten heeft hij geschilderd. Het bezorgde hem een bijzondere plek in de Nederlandse schilderkunst. Een groot deel van zijn werk bevindt zich in het Voermanmuseum in Hattem, dat gewijd is aan Voerman senior en junior. Zoon Jan (1890-1976) werd vooral bekend door de tekeningen die hij heeft gemaakt vo0r de natuuralbums van Verkade.
Een recente aankoop van het museum is - niet verrassend - weer een IJsselgezicht. Maar het is een prachtig exemplaar. Voerman sr. schilderde het in 1916. In het midden zit nog een stukje blauw, voor de rest ziet de lucht er dreigend uit. Dat is opmerkelijk, zegt directeur Daphne Kampman van het museum, want in die periode waren de luchten van Voerman meestal rustig en sereen. Dat veranderde vanaf 1925, na de 'stormramp van Borculo'. Zwaar noodweer en een tornado richtten grote schade aan, vooral in dit dorp in de Achterhoek. De ramp had zo'n impact, dat die zelfs zichtbaar werd in de wolkenluchten van Voerman. Zijn vrouw schreef ooit over haar man: 'Het moet zo zijn dat hij de eigen ziel gereflecteerd voelde in die wolken'.
Het schilderij staat vanaf vandaag in het museum op de originele schildersezel van Voerman. Daardoor is ook de achterkant zichtbaar, waarop zijn hele 'reisgeschiedenis' valt af te lezen. Het is een populair doek. In de Tweede Wereldoorlog hing het in het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarna was het achtereenvolgens te zien in het Dordrechts Museum, Stedelijk Museum Schiedam, Zuiderzeemuseum, opnieuw Stedelijk Museum Amsterdam en Singer in Laren. Het schilderij bevond zich lange tijd in de collectie van B. de Geus van den Heuvel. Toen het op de veiling kwam, heeft een particulier het gekocht en vervolgens te koop aangeboden aan het Voerman Museum.
Het museum is van 15 t/m 31 januari gesloten.
undefined