'Van windturbines kun je ziek worden'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het geluid van windturbines veroorzaakt een grote stroom klachten, ook kunnen omwonenden van het geluid wel degelijk ziek worden. De klachten lopen uiteen van slaapproblemen, duizeligheid, depressies, concentratie- en leerproblemen en oorsuizen.

Tot die conclusies komt onderzoeker Kinanya Pijl van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Utrecht, na een uitgebreide analyse van het beschikbare wetenschappelijke bewijs over de gevolgen voor de volksgezondheid van het windturbinegeluid. Dat meldt Sp!ts. 'Er zijn nationaal en internationaal in de loop der jaren tal van onderzoeken hierover verschenen', vertelt onderzoeker Pijl. 'We hebben op basis van methodologisch onderzoek het kaf van het koren gescheiden.'

'Doorbraak'
Actiegroepen spreken van een doorbraak in hun lokale strijd tegen geplande windmolenparken. Niet eerder deed een onderzoeker van een gerenommeerd en onafhankelijk instituut zo'n harde uitspraak over de schadelijke gevolgen van windenergie. 'We moeten oppassen dat windmolens niet het asbest van de toekomst worden. Dit onderzoek zou er wel eens toe kunnen leiden dat alle windmolens die te dicht bij bebouwing staan stil moeten worden gezet', zegt Maurice Bakker van de Stichting Gigawiek, een actiegroep uit Houten en opdrachtgever van het onderzoek. Gigawiek bereidt samen met Amice Advocaten een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens voor om een stokje te steken voor de bouw van drie 150 meter hoge windmolens van energieleverancier Eneco bij de woonwijk De Hoon 4 in Houten.

Ook Fred van Leeuwen van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie noemt het onderzoek een doorbraak. 'In Nederland welteverstaan. In landen als Duitsland en Frankrijk is allang wettelijk vastgelegd dat windturbines minimaal 1500 meter van de bebouwing moet afstaan. In Engeland is dat nog verder.'

Aanvulling 16 augustus: De genoemde onderzoeker was volgens de Groene Courant geen onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, maar een stagiair bij het advocatenbureau dat een rechtszaak voert tegen windturbines in Houten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden