Van wie is het geld uit de Trevi Fontein?

Nadia Angrisani, 52 jaar en dakloos, zal opgelucht adem hebben gehaald. De aan de grond geraakte danseres was in 1998 aangehouden toen ze met een magneet kilo's munten uit de Trevi Fontein viste.

De buit bedroeg omgerekend achttien euro. De politie kon dat niet door de vingers zien en gaf haar een boete. Maar Nadias advocaat bracht de kwestie voor het gerechtshof. Deze week kwam de uitspraak; de zwerfster kan niet schuldig bevonden worden omdat het geld dat in de achttiende-eeuwse fontein gegooid wordt van niemand is. Oftewel: van iedereen.

Sinds het begin van de vorige eeuw hebben toeristen de gewoonte om, met de rug naar de fontein gekeerd, munten over de schouder in het water te gooien. Dat zou ervoor zorgen dat de geldsmijter ooit terug zal keren naar de eeuwige stad. Sinds die gewoonte bestaat, hebben er in Rome altijd mensen rondgelopen die best een nat pak wilden halen om zich te verrijken. Tien jaar geleden liet de gemeente uitzoeken hoeveel geld er eigenlijk voor het grijpen ligt. Uitkomst: zo'n 125000 euro per jaar.

De uitspraak van de rechter in de zaak Nadia Angrisani zorgt voor verwarring. Want eerdere uitspraken van het hof bepaalden dat niemand met z'n vingers aan dat geld mag zitten. Ene Roberto Cercelletta, die ruim dertig jaar lang elke dag rond zonsopgang vliegensvlug voor honderden euro's geld uit de fontein haalde, heeft heel wat boetes gekregen en is in het verleden ook veroordeeld voor diefstal. En ook een vrouw en haar zoon die vorig jaar tweehonderd euro uit het water wisten te vissen, werden gearresteerd en beschuldigd van diefstal. Terecht, zei politiebaas Massimo Improta destijds. Het was alsof ze een kerk binnengingen en de collectebus leeghaalden.

Maar nu heeft een rechter dus bepaald dat de muntjes van niemand zijn. De gemeente is niet blij. Want sinds twee jaar haalt een bedrijf de fontein elke dag leeg en geeft de opbrengst aan het stadsbestuur. Van daaruit gaat het naar liefdadigheidsorganisatie Caritas. Die helpt daklozen aan een maaltijd en aidspatiënten aan verzorging.

Toch weet de woordvoerder van de wethouder openbare werken zeker dat het nu niet zo zal worden dat iedereen maar de fontein gaat leeghalen. Want volgens hem is het nog altijd verboden om het water van de fontein aan te raken ,,behalve als het heel warm is, we zijn wel flexibel''. En mensen die zelfs maar een krasje op het barokke monument achterlaten komen daar niet mee weg. Beveiligingscamera's houden hen scherp in de gaten.

Buurtbewoners zijn het niet eens met de uitspraak van de rechter. Ze vinden dat iedereen met zijn fikken van het geld af moet blijven en dat het uitsluitend naar Caritas moet gaan. Ook de woordvoerder had liever een andere uitspraak gezien: ,,Het schept verwarring. Maar voor ons verandert er niks. Dit is een interpretatie van slechts één rechter. Anderen geven ons gelijk.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden