Van Walsum somber over Sahara-conflict

De Nederlandse diplomaat Peter van Walsum, speciale VN-gezant voor de Westelijke Sahara, is pessimistisch over een oplossing voor het conflict tussen Polisario en Marokko.

Van onze redactie buitenland

Niemand is bereid tot concessies, concludeerde Van Walsum gisteren na gesprekken met onder anderen de Marokkaanse koning Mohammed VI en de leider van het verzetsleger Polisario, Mohammed Abdel Aziz. Voor Van Walsum, die in januari aan zijn klus begon, deed de Amerikaanse oud-minister van buitenlandse zaken James Baker verschillende pogingen de territoriale ruzie op te lossen.

Marokko bezet de Westelijke Sahara sinds 1975. Spanje, dat het gebied koloniseerde, had zich toen net teruggetrokken. Hierop volgde een oorlog met Polisario, dat steeds de steun van Marokko's buurland Algerije kreeg.

Onder druk van de VN kwam er in 1991 een einde aan de gewapende strijd. Marokko verzet zich tegen een oplossing waar bij de 275000 inwoners van het enorme gebied zelf voor of tegen onafhankelijkheid zou mogen kiezen. Rabat stelde voor dat de Westelijke Sahara een semi-autonome status zou krijgen, een alternatief dat Polisario alleen als tijdelijke oplossing wilde accepteren.

De crisis rond de Afrikaanse illegalen in Marokko die de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla bestormden, heeft het conflict verscherpt. Vrijdag beschuldigde Polisario Marokko ervan Afrikanen die tevergeefs probeerden de enclaves te bereiken, te dumpen in de Westelijke Sahara.

Polisario heeft honderd Afrikanen opgevangen in een kazerne in Bir Lahlou, op 220 kilometer van de Algerijnse stad Tindoef. De Afrikanen zeggen dat zij hun leven hebben te danken aan Polisario.

Een van hen, César Tukof uit Gambia, vertelde het Franse persbureau AFP dat zij van de Marokkanen eerst een tas met 'water, broodjes, sardientjes en een sinaasappel' kregen. Vervolgens werden zij aan de andere kant van de honderden kilometers lange muur gezet die Marokko bouwde om Polisario uit het bruikbare deel van de Westelijke Sahara met fosfaatmijnen te houden. Volgens Tukof werd erbij gezegd dat Algerije en Mauretanië maar een paar kilometer verderop lagen. Dat bleek een leugen: de uitputting nabij, werden zij uiteindelijk opgepikt door strijders van Polisario. Marokko ontkent de beschuldigingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden