Van Waalsdorp naar Wassenaar

De gids van het Visserspad (uitgave stichting LAW) kost f. 15,75, de wandelmap voor Den Haag en Leiden (uitgave Dwarsstap) f. 24,50.

Ogenschijnlijk verdwaald staan de vier kruisen daar, midden in het duingebied - en een eindje verder verheft zich nog een houten herinneringsteken. Bloemen en kransen liggen er verlaten en verlept bij. De wind is nauwelijks hoorbaar, het enige geluid is dat van de doodse stilte. 'Betreed deze plaats met gepaste eerbied' staat er op een steen; het lijkt een bijna overbodig verzoek. Alsof er sinds die gruwelijke momenten niets is veranderd, ligt het duinlandschap daar. Bleek, onwezenlijk, verstild. Je houdt de adem in om niets te verstoren, je zet je voeten voorzichtig op het pad om het knisperen van de schelpen te verzachten.

Dan ratelen de geweersalvo's van de militaire schietbaan door het luchtruim en waait een bestraffend scheidsrechtersfluitje van een nabij gelegen sportveld over de vlakte. Dat is de realiteit van alle dag en van deze wandeling, die aan de rand van Den Haag begint maar niet bij Waalsdorp ophoudt. Er is hier maar een route door de duinen, wit-rood gemarkeerd ten teken dat het pad deel uitmaakt van het netwerk van lange-afstand wandelpaden (LAW). Dit is het Visserspad, dat over honderd kilometer langs de Zuidhollandse kust loopt. Ook in de map van Dwarsstap met wandelingen in en om Den Haag en Leiden is deze route opgenomen.

Na de imposante klok, die tot voor kort op 4 mei via de tv het moment van de Nationale Dodenherdenking aangaf, gaat het wandelpad Meijendel in. Het is een stuk duingebied, waar in de vorige eeuw geprobeerd werd landbouw te bedrijven. Het liep uit op een fiasco, er wilde niets groeien en alsof het nog niet genoeg was dreigde de duinvallei nog eens te worden omgeploegd voor de bouw van een villapark. Die onzalige gedachte is weliswaar niet uitgevoerd, maar in de hoeveelheid wegen van Meijendel nog steeds zichtbaar. Nu is Meijendel met z'n bossages, heuvels en smalle paadjes een geliefd wandelgebied, waarvoor het Duinwaterbedrijf van Zuid-Holland wel de restrictie heeft gemaakt dat je het niet 'ongekleed of onbehoorlijk gekleed' mag betreden. (En wie bepaalt dat?).

Boerderij-theehuis Meijendel is een aangenaam plekje voor een culinaire stop, maar deze pleisterplaats trekt daardoor ook vreselijk veel gemotoriseerd blik diep in de duinen in. Een vlucht uit deze drukte betekent de overvolle parkeerplaats oversteken en de wegwijzer richting strand volgen. Hier geeft de markering wit-rood het vervolg van het Visserspad aan, drie kilometer parallel aan een fietspad en tenslotte uitkomend bij zee ter hoogte van Wassenaarse Slag. De wandeling is op rustige dagen prachtig, het eindpunt ontnuchterend vanwege het meters brede asfalt. Een minder duidelijke route via Rijksdorp en achter pretpark Duinrell langs leidt tenslotte naar de kern van Wassenaar.

Een alternatief biedt de Dwarsstapwandelmap met een route die kort na Meijendel rechts afgaat met het NS-logo op de wit-rode markering. Het pad loopt vlak langs het afgesloten natuurgebied Kijfhoek, passeert een observatiehut en brengt de wandelaar tenslotte in de bewoonde wereld. En wat voor wereld: die van de villawijken van Wassenaar en in het bijzonder van De Kieviet. Zo wordt het een tocht met twee gezichten: dat van de rijkdom der natuur en dat van de rijkdom der portemonnee. Wie zich er verder niet van hoeft te overtuigen dat de wereld ongelijk in elkaar zit, kan vanaf de Groot Haesebroekseweg per bus naar Den Haag terugkeren. Maar die mist dan niet alleen de variatie aan fraaie huizen, waakhonden en beveiligingscamera's, maar ook de landgoederen waarmee Wassenaar ook zo rijk gezegend is. Konijnenlaan, Koekoekslaan, Rust en Vreugdlaan - zo bereik je het groene lint van buitenplaatsen die in de vorige eeuw werden aangelegd.

Langs de zuivelfabriek van Menken van Grieken, die er als een lelijke eend in de bijt van rijke tuinarchitectuur tussen ligt, voert de route door parken als Rust en Vreugd en Wittenburg. Steeds is er uitzicht op een volgend smakelijk nepbouwsel, zoals kasteel Oud Wassenaar en kasteel Wittenburg. De bordjes 'Fietsroute Landgoederen' voeren ook de wandelaar aan de hand mee en brengen hem bij de Landscheidingsweg. Afhankelijk van de vermoeidheid is de keuze linksaf naar de bushalte langs rijksweg A 44 en rechtsaf door een woonwijk en tussen sportterreinen naar de Waalsdorpervlakte.

Een nadeel van de route door Wassenaar is dat die grotendeels over asfalt gaat. En brandende voetzolen zijn geen prettig gevoel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden