Van Vollenhoven fluistert staatssecretaris Dijksma in

Pieter van Vollenhoven adviseert de natuursector net zo in te richten als de monumentenzorg. De wirwar van gebieden moet net als waardevolle gebouwen worden ingedeeld naar rijks-, provinciale en stedelijke monumenten. De subsidie moet voor een groot deel worden vervangen door goedkope leningen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van economische zaken loopt vast in het natuurbeleid. In zo'n 45 procent van de reservaten die Europees beschermd zijn, voldoet Nederland niet langer aan de internationale verplichtingen, terwijl er ook nog eens flink bezuinigd moet worden.

Pieter van Vollenhoven wijst Dijksma, in een vertrouwelijk rapport op persoonlijke titel, op de aanpak die hij in de jaren tachtig koos als voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds. Ook toen was er sprake van achterstallig onderhoud, maar Van Vollenhoven keerde het tij door een fonds te stichten waarin eenmalig een fors bedrag aan subsidie werd gestort. Eigenaren konden vervolgens met leningen uit het fonds hun panden restaureren, en de rente aftrekken van de belasting. De aflossing en rente vloeiden weer terug in het fonds. Zo'n zeventig procent van alle rijksmonumenten wordt op dit moment onderhouden en gerestaureerd via dit leningenstelsel.

Van Vollenhoven schrijft in zijn rapport dat zo'n fonds een duurzame oplossing biedt. Het geld is namelijk niet weg en het fonds is niet afhankelijk van de politieke waan van de dag. Die zekerheid stimuleert volgens Van Vollenhoven particulieren en bedrijven in natuur te investeren.

DE VERDIEPING 8|9

Koninklijke visie op natuur

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden