Van voetbal had de profeet geen weet

Hoe onbekommerd zal vanmiddag het clublied klinken, voordat Schalke 04 aantreedt tegen FC Neurenberg?

Van het ene op het andere moment is het Blau und Weiß, wie lieb ich dich (Blauw en Wit, wat houd ik toch van je) politiek incorrect geworden. Zestigduizend fans zingen het lied van de club uit Gelsenkirchen voor aanvang van iedere wedstrijd, tot voor kort zonder enige reserve: ook de regels Mohamed war ein Prophet / der vom Fußballspielen nichts versteht, doch aus all der schönen Farbenpracht, hat er sich das Blau und Weiße ausgedacht. (Mohammed was een profeet / die van ’t voetbalspel niets weet / Maar van al die mooie kleurenpracht / heeft hij het blauw en wit bedacht)

Al enkele weken wordt de Bundesliga-club belaagd door e-mails van boze moslims, die aanstoot nemen aan de rol van de profeet in het lied. „Wat heeft onze profeet met jullie ongelovige lied te maken? Schrap dat deel of jullie moeten de consequenties dragen”, luidt de veelal identieke bedreiging aan de ’hoerenzonen’ in het Schalke-bestuur. Islamitische fans dreigen met een boycot van de wedstrijden.

De verontwaardiging is alom. Schalke, vanouds een club voor de arbeidersklasse, doet juist veel voor de integratie van allochtone Duitsers en heeft Turkse spelers in het eerste. Maar spot met de profeet schiet sommige moslims in het verkeerde keelgat, leren eerdere affaires zoals die rond de Mohammed-cartoons in Denemarken en de opera Idomeneo in Berlijn , waarbij het afgehakte hoofd van de profeet getoond werd. De clubleiding nam de reacties dan ook serieus en schakelde islamexpert Bülent Ucar in.

Waarom speelt dit opeens op, is de eerste vraag die opkomt. Omdat op 1 juli in een rechtbank in Dresden de Egyptische Marwa Sherbini is doodgestoken door een islamofobe Duitser, zeggen moslims. Dat drama heeft bij velen de zenuwen blootgelegd.

Er zijn ook andere theorieën. Doodsvijand Borussia Dortmund zit erachter, zeggen Schalke-fans. Opzetje van extreem-rechts, menen anderen.

Maar gaat het hier wel om spot? Of zijn de regels, eind jaren vijftig door fan/componist Hans König op muziek gezet, onschuldig volksvermaak? Islam.de, site voor Duitse moslims, dook de archieven in en ontdekte dat de tekst teruggaat op een jagerslied van Ludwig von Wildungen uit 1797. Hierin wordt ’Mahomed’ bezongen als beschermheilige van jagers, met wie hij de liefde voor de kleur groen deelde. Dat werd later het blauw-wit van Schalke, misschien met een andere oertekst, schrijft islam.de: ’Allah is Een / Verder is er geen / Mohammed was zijn profeet / die van ’t voetbalspel niets weet/ Maar van al die mooie kleurenpracht / heeft hij het blauw en wit bedacht.’ De Süddeutsche Zeitung citeert een Meilied: Mohammed war ein Prophet / dieser liebt ein Blumenbeet (bloemperk).

Daar zit toch geen greintje kwaad in. Het is juist bijzonder, constateert islamoloog Ucar op de clubsite, dat in dit lied de profeet al bijna een halve eeuw wordt vermeld.

En, laten we wel wezen: wie had in de zesde en zevende eeuw wél verstand van voetbal?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden