Van vmbo tot islamitisch: de variatie is groot

Inspectie selecteert uit 142 kandidaten 52 uitblinkende scholen

Twee islamitische basisscholen mogen zichzelf 'excellent' noemen: El Habib in Maastricht en Al Qualam in Gouda. Ook vijftig andere scholen kregen dit predikaat gisteren van staatssecretaris Dekker (onderwijs).

De 52 excellente scholen - 31 basisscholen en 21 scholen voor voortgezet onderwijs - zijn geselecteerd uit 142 kandidaten. Volgens de jury steken zij ver boven de middelmaat uit. Dat doen ze op verschillende manieren: de ene school benadrukt kunst en cultuur, de ander richt zich op sociale vaardigheden.

Alle 52 uitblinkers boeken flinke winst met hun leerlingen, minimaal in kernvakken als taal en rekenen. Zelfstandige gymnasia behalen daarnaast ook uitstekende resultaten voor Latijn en Grieks, vakken waarmee dit schooltype zich profileert.

Voor alle onderscheiden scholen geldt dat ze weten waaróm ze goed zijn en wat anderen van hen kunnen leren. Ze kunnen hun kwaliteit uitdragen, maar doen dat zonder zelfingenomenheid. "Excellentie is nooit klaar", aldus de jury. Ook voorbeeldige scholen kunnen zich verbeteren.

De 52 scholen op de lijst vormen een bonte stoet: naast zeven zelfstandige gymnasia vallen ook tien vmbo-afdelingen in de prijzen. Daaronder het Clusius College in Castricum, dat leerlingen in de beroepsgerichte leerweg opleidt. Eerder werd deze school nog aangemerkt als zeer zwak.

Ook in achterstandswijken blijken excellente scholen te staan, zoals basisschool De Straap in Helmond en De Grebbe in Bergen op Zoom. De laatste school staat in een omgeving met veel overlast en criminaliteit. Ruim zestig procent van de leerlingen heeft zeer laag opgeleide ouders.

Voor Nederland zijn 'Excellente Scholen' een noviteit, in het buitenland bestaat het al langer. Zo worden in Engeland jaarlijks twaalf voortreffelijke scholen met leerlingen uit de laagste maatschappelijke klassen benoemd. In Duitsland kunnen scholen meedoen aan een wedstrijd; de beste school wint 100.000 euro. Extra geld zit er niet in voor de 52 Nederlandse scholen. Zij kregen wel waardering van staatssecretaris Dekker voor hun inspanningen om kinderen te laten excelleren. "Als je boven jezelf uitstijgt, dan denk ik dat je echt een gelukkiger mens wordt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden