Van Velzen / IJstaart

Hebben we in Nederland echte sterren? Het is maar net wat je onder een ster verstaat, natuurlijk. Volgens het onlinewoordenboek van Van Dale is een ster ’iemand die op een bepaald gebied schittert of uitblinkt’. Maar ja, dat kun je op verschillende manieren opvatten, dat uitblinken en dat schitteren. Een ster kan best iemand zijn die niet eens bekend is vanwege een bepaalde verdienste, maar van nature toch uitstraalt: ik ben een ster. Je ziet ze heel soms in de stad.

Is Katja Schuurman een ster? Zij acteerde overtuigend in Theo van Goghs film ’Interview’. Katja staat in ieder blad en is behoorlijk vaak op televisie. Verder beschikt zij over uiterlijke schoonheid en presenteert zij zich met allure. Je zou dus kunnen zeggen dat Katja Schuurman een ster is. Een Nederlandse ster, maar Nederlandse sterren zijn ook sterren.

Maud Mulder, is dat een ster? Zij won Idols niet, want dat deed Boris. Of Boris daardoor dan wel een ster is, valt ook weer te betwijfelen. Een televisieformule heeft van Boris een ster gemaakt. Maud en Boris zijn dus allebei een gekunstelde ster. Alleen Maud kan dan weer beter schaatsen. Zo zie je maar dat het lang niet altijd gemakkelijk is om het juiste onderscheid te maken.

Maud kon aanvankelijk helemaal niet schaatsen, maar doet nu kunstjes op het ijs, die ik achter een keukenstoel niet durf te herhalen. Ze heeft dat geleerd van professionals, zoals we konden zien in ’Sterren dansen op het ijs’. Dat is een heel goed bekeken programma op SBS6. Bij RTL4 heet het ’Dancing on Ice’, maar dat komt goeddeels op hetzelfde neer. Zelfs de kijkcijfers (gemiddeld ruim een miljoen ) tonen overeenkomsten. Zouden dat trouwens steeds dezelfde mensen zijn die beide programma’s volgen, of boren de ijsshows elk een eigen publiek aan? Je weet het niet. IJs is er in vele smaken.

Hoe het ook zij, beide programma’s opereren onder het motto ’kunstschaatsen met kunststerren’. Dat zeggen ze zelf niet zo, maar het is wel waar het op neerkomt. Even wat namen: Klaas Wilting, John Williams, Wim Soutaer, Staf Coppens, Ellemieke Vermolen, Pascale Naessens en natuurlijk Luc Appermont. Alleen in ’Dancing on Ice’ telde ik twee namen die je min of meer een ster zou kunnen noemen: Wendy van Dijk en Froukje de Both.

Een magere score op de glamour-barometer, maar vergis je niet hoe ver de pirouette van een ex-politiewoordvoerder reikt.

Zeker tot op Nederland 1 aan toe, waar Paul de Leeuw zaterdag op skates zijn nieuwe studio in kwam rollen en waar slome duikelaar Adje met een meisje uit het publiek ging dansen. Op een ijstaart.

Daarna speelde ’Koefnoen’ ook op het fenomeen in: Balkenende on ice, Tussen Kunst & Kitsch on ice, Chirurgenwerk on ice, Baantjer on ice, Animals on Ice en Willibrord Frequin interviewend on ice (,,dan moe je nie weglopen, lafaard!”).

Wat ’Koefnoen’ deed was natuurlijk over the top en daarom weer best leuk, maar ik zag toch ook een overeenkomst tussen het satirische programma en die kunstjes op het ijs. Imiteren – hoe briljant soms ook – is namelijk ook een kunstje doen. En omdat het kunstje zich steeds herhaalt, moet het doen van kunstjes volgens mij lager worden ingeschat dan het zelf kunst maken. Owen Schumacher als Jan Peter Balkenende, Paul Groot als Chris Zegers. Een imitator is nooit een echte ster.

Een echte ster, die zie je van ver. Die hebben iets onontkoombaars. Die stralen vanzelf, op eigen kracht. Geen weg meer terug. Carice van Houten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden