van Velzen / Hoe minder medisch, hoe meer menselijk

Beroemd zijn, macht hebben en het behaaglijk warme licht van de schijnwerpers. Het zijn mooie dingen. Goed voor te stellen dus dat de enkeling voor wie het is weggelegd, het niet meer kwijt wil.

Maar een mens heeft het niet altijd in de hand. Een ziekte kan een heel leven omver kegelen.

Over dat pas op de plaats maken gaat Avro’s ’Vinger aan de pols’. Bekende Nederlanders als Patricia Paay, Joke Bruijs, Wubbo Ockels en Tineke de Nooij maakten en maken het aan den lijve mee.

Pia Dijkstra zoekt ze op en luistert naar hun verhalen. Dus eens niet het wat slome ’Vinger aan de pols’ dat we gewend waren. Maar minder medisch en meer menselijk. Van dat wachtkamergeleuter over allerlei kwaaltjes wordt je ook niet vrolijk, zal wellicht de gedachte zijn geweest.

Van de angina pectoris van Patricia Paay ook niet, maar wel van de manier waarop ze daarmee omgaat. Angina pectoris, maar dat wist u allang, is een aandoening van het hart waarbij belangrijke aders verstopt raken. Een tijdje gedwongen uit de schijnwerpers dus voor de diva, die nu samen met haar man Adam Curry in Engeland woont. Het was wel een beetje een vlucht, gaf Paay toe, maar ze wilde ook wat kleiner wonen. Kleiner wonen is voor Paay een landhuis met vette Jaguar op het grind. Maar toch: een rustiger en diepgaander leven. Geleerd door die ziekte, want zo werkt dat. ,,Praten, anders blijft het in je hart zitten. En je ziet: daar wordt je hart ziek van. Ik hyperventileerde als het ware aan de binnenkant”

Ook Elco Brinkman geloofde dinsdag dat zijn ziekte (keelkanker) niet uit de lucht kwam vallen. De voormalig minister van Welzijn Volksgezondheid en Cultuur vermoedde een ’opeenhoping van rottigheden’. Brinkman heeft inmiddels weer een volle agenda en is als voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf uitgeroepen tot meest invloedrijke bestuurder van Nederland. Honderdduizenden zijn afhankelijk van zijn beslissingen, zei Pia Dijkstra. Als je het zo zegt klinkt macht toch wel weer eng. Brinkman nam dat minder zwaar op. ’Ik heb mijn gewichtigheid afgelegd’, hoorde hij ooit iemand zeggen en dat vond hij een mooie.

Voormalig nieuwslezeres Pia Dijkstra houdt de vinger kundig en intelligent aan de pols. Ze grijpt in wanneer de geïnterviewden te afstandelijk worden.

Toen de man met de mooiste naam van het omniversum, astronaut Wubbo Ockels, klinisch uitgelegd had hoe het zat met zijn hartstilstand: ,,Ja, maar dat is de technische uitleg.”Ook observeert ze goed. Tegen Brinkman zei ze: ,,U heeft niet meer van die priemende ogen.”

Daarna ging ze touwtje met hem springen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden