van velzen / Groentedemocratie

De tijd dat publieke omroepen zich van elkaar afkeerden is vrijwel voorbij. Er wordt steeds beter en steeds vaker samengewerkt. Daardoor staat dat BBC-model waar zo vaak mee gedweept wordt, in de praktijk helemaal niet zo ver meer af van het hedendaagse bestel hier. De eilandengroep klontert stilaan samen tot een acceptabel afgestemd geheel.

Het jongste voorbeeld van een pluriforme maar centraal gecoördineerde actie is de themaweek ‘Wij zijn de baas’, een week over democratie.

Die begon vrijdag en loopt dus ook tot vrijdag, wanneer er afgesloten wordt met het programma ‘Vraag het de MP’.

De commerciëlen doen niet mee. Daar zijn wij al de baas. Het motto ‘wie om een bloemkool vraagt, krijgt hem ook’ is op die zenders doodgewoon.

Films, documentaires, discussieprogramma’s: ze regeren komende tijd uw publieke toestel en hebben allemaal een of andere link met de stem van het volk. Zelfs amusementsprogramma’s (TV-show, Koefnoen, De vloer op) doen mee.

De vraag die totnogtoe het meest aan de orde kwam was: wat levert ons die democratie eigenlijk op? Hoe ver gaan we er in en waar leidt het toe?

Tot populisme, was de meest gehoorde klacht. Volksraadplegingen dragen daar in hoge mate toe bij, vond Jan Schinkelshoek (CDA) in Nova Politiek. „Het zijn vormpjes en het hoort te gaan over de inhoud”, was in het kort zijn betoog. Dat vond Alexander Pechtold van bestuurlijke vernieuwingspartij D66 uiteraard onzin. Hij ziet louter voordelen van het zoveel mogelijk betrekken van burgers bij politieke besluitvorming. Maar het vertrouwen van het volk win je alleen door te laten zien dat je zaken ook daadwerkelijk aanpakt, zei Schinkelshoek.

De twee lagen elkaar niet erg. „D66 maakt al jaren een klassieke fout en daarom is het ook zo’n kleine partij”, opperde de christen-democraat pesterig. „We weten dat u een conservatief bent”, stootte een strijdbare Pechtold terug: „Kom maar, kom maar, kom maar.” Best vermakelijk, maar als debat weinig verrassend.

‘Reporter’ had zaterdag zijn intrek genomen in hotel Des Indes. Het programma had vijf vooraanstaande mannen uitgenodigd die ‘niet gerust’ waren op de toekomst van de democratie.

Ook daar was weer het huidige klimaat van polarisatie en de verruwing van het debat het hete hangijzer. En ook daar hoorden we dingen die we eigenlijk al hadden verwacht.

De oorzaak van dat gepolariseer, zei Laurens Jan Brinkhorst (één van die bezorgde mannen), is een gebrek aan durf bij politici. „Men is bang om kiezers te verliezen.”

„Er is geen ideologie meer”, constateerde Hans Dijkstal. „En het heeft te maken met technologische veranderingen. Daar komen altijd sociaal-culturele veranderingen achteraan.”

Dijkstal was er van overtuigd dat de televisie een ‘hele grote rol’ gaat spelen in de ontwikkeling van onze democratie. Alsof dat niet nu al zo is. De vraag is vooral: blijven we bloemkolen bestellen, gaan we tomaten gooien of zal het een ietsje meer zijn?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden