van Velzen / De kunst van het andere geluid

In een interview in deze krant zei Andries Knevel laatst dat het publieke, politieke debat wordt beheerst door de Vara. Op Nederland 1 met ’Pauw & Witteman’, op 2 met ’Nova’ en op 3 met ’De wereld draait door’. ’Het nieuwe Lagerhuis’ - ook Vara en ook debat - noemde hij dan nog niet eens.

Het zou dus best kunnen dat er iets in zit wat Knevel zegt, al moeten we de definitie van ’het publieke, politieke debat’ dan natuurlijk wel helder hebben. Bedoelt hij dat ’Nova’ de spreekbuis is van een bepaalde politieke richting? Voor mijn part stemt Clairy Polak honderd keer PvdA. Zolang ze mij op televisie niet gaat vertellen om hetzelfde te doen, hoort u van mij op dat vlak geen kwaad woord over Polak en Nova.

Vallen de luchtige items in ’De wereld draait door’ onder de zware term het publieke debat?

Lijkt me niet. Het is een amusementsprogramma dat zo op het eerste gezicht niet als doel heeft om zo’n publiek debat op gang te brengen. Het is onschuldig vermaak met hier en daar iets quasi-serieus. Wel is me opgevallen dat presentatrice Claudia de Breij er (anders dan Matthijs van Nieuwkerk) geen moeite mee heeft om haar mening kenbaar te maken als dat zo uitkomt. Laatst nog liet ze haar kijkers bijvoorbeeld weten dat dierenpolitica Thieme behoorlijk in haar achting was gedaald sinds bekend werd dat die het geloof aanhangt van de Zevendedagsadventisten. Maar vereist ’DWDD’ strikte onafhankelijkheid?

Toch zal het wellicht door dit soort akkefietjes komen dat Knevel in het interview zei dat het ’zeker geen kwaad kan dat er nu eens een ander geluid zal zijn’. Daar heeft hij zeker gelijk in: andere geluiden kun je niet vaak genoeg horen.

Samen met mede-presentator Tijs van den Brink heeft Knevel daar nu alle gelegenheid toe. Zes weken lang vervangt het EO-duo zijn voorgaand duo Pauw & Witteman.

Voor een andere omroep dan de Vara, in een anders uitziende studio en met tafelgenoten naar keuze. Maar toch grotendeels volgens hetzelfde idee: een late night talkshow met gasten uit de sport, de politiek, de cultuur en ’het maatschappelijk leven’. Tot nu toe waren dat onder meer Bart Chabot, Hans Liberg, Floortje Dessing, Joost Lagendijk, Annemarie Jorritsma en Felix Rottenberg. Die worden aan het eind van de uitzending gevraagd naar wat de agenda van morgen ze brengt. En omdat sidekicks helemaal in zijn, schuift Lucille Werner, Esmaa Alariachi, Georgina Verbaan, Miryanna van Reeden of Daphne Deckers aan.

De kijkcijfers leken even de Pauw & Witteman- kant op te gaan bij de aftrap op maandag (825.000 kijkers op een dag dat half Nederland moe van de Vrijmarkt in bed had moeten liggen). Vanaf dinsdag waren ze echter alweer bijna gehalveerd en dat vraagt om een verklaring. Voorlopig houd ik het op een gebrek aan een ander geluid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden