van Velzen / Britse klasse en onze nieuwsgierigheid

Is het ons nu aangepraat of is het gewoon waar dat Engelsen steengoed zijn in het maken van televisieseries? Het moet het laatste zijn. De eilandbewoners leveren zelden rommel.

Sinds twee weken is er op de Vlaamse zender Eén een serie aan de gang die alles in zich heeft waar de Britten in uitblinken. De serie bevat humor, finesse, een goede cast, sfeervolle locaties, een knappe verhaallijn – want gevarieerd, maar daarbinnen toch stijlvast –, vlekkeloos acteerwerk, uitmuntende regie en een natuurlijke manier van belichting.

Dat laatste is een grappig fenomeen; je kunt vaak aan de belichting zien of een serie uit Engeland komt of uit de Verenigde Staten, waar de beelden met ’warmere’ kleuren worden geschoten maar daarmee ook onnatuurlijker over komen.

Bij ’ Kingdom’ zijn het vooral al die andere zaken die het onderscheid maken. De aanwezigheid van Stephen Fry bijvoorbeeld, is op zich al een reden om te kijken. Fry speelt Peter Kingdom, een advocaat in een idyllisch kustplaatsje. Op het advocatenkantoor Kingdom & Kingdom krijgt hij hulp van zijn jonge assistent Lyle en receptioniste Gloria. Peter is een opgewekte man die het menselijke het liefst boven het wettelijke laat gaan. Daardoor heeft hij het behoorlijk zwaar.

Kingdom is eigenlijk te goed voor deze wereld en dat heeft gevolgen. Zo heeft hij zijn labiele zus Beatrice in huis genomen, een type dat nogal eens voor opschudding zorgt in kantoor of dorp. Beatrice wordt goed gespeeld door Hermione Norris, die ook Karen was in ’Cold Feet’. Elke aflevering (er zijn er voorlopig zes) is opgehangen aan een zaak waar de advocaat zich sterk voor moet maken. De serieuze lijn. Daar dwars doorheen lopen kleine, kluchtige lijntjes met eigenaardige dorpsbewoners: de satirische lijn. Dáár weer doorheen loopt het mysterieuze verhaal van Peter’s halfbroer en zakenpartner Simon. Die liet zijn kleren achter op het strand en verdween. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden.

Peter probeert – tussen de advocatuur en de gekte thuis door – uit te zoeken hoe het precies is gegaan met de andere helft van Kingdom & Kingdom. De rode draad.

Nog vier mooie vrijdagavondjes zijn er te gaan op Eén. Daarna is het wachten op de tweede serie, die al wel is opgenomen maar eerst op het Britse ITV zal worden uitgezonden voordat het ’naar hier’ komt.

Een andere kijktip op slag van 2008 is het zaterdag begonnen VPRO-programma ’In de ban van het ding’. Daarin gaan drie jonge journalisten op ontdekkingstocht naar vernuftige hebbedingetjes en de wereld daar omheen. Of zoals het in de aankondiging stond: ’Zij verkennen de wereld van morgen, door op zoek te gaan naar de nieuwste producten, ideeën en concepten van vandaag.’ Dat doen ze voor het tijdschrift Bright Magazine, waar ze ook echt voor werken. Waarschijnlijk om het voor de jonge Nederland 3 doelgroep aantrekkelijk te maken, wordt het persoonlijk leven van Linda, David en Erwin er ook lichtjes bij betrokken. ’In de ban van het ding’ wordt daardoor een ’reallife-soap’ genoemd, al moet u zich van dat ’soap’ ook weer niet te veel voorstellen. Men gaat gewoon op reportage en bespreekt de bevindingen met elkaar en via de televisie met ons. Zodat wij nu weten hoe je met een aan stukken geknipt bierblikje een wifi-verbinding uit de lucht kunt plukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden