Van Velde door geintje naar WK in Seoul

Het begon eind oktober op de Vechtsebanen als een geintje, het mondde op dezelfde accommodatie tijdens de NK sprint uit in een heuse podiumplaats.

Johan Woldendorp

De introductie van de klapschaats betekende het einde van de schaatscarrière van Gerard van Velde. Jarenlang was hij Nederlands enige sprinter van niveau. Op de Olympische Winterspelen van Albertville (1992) miste hij een medaille op éénhonderdste seconde. Hij was het prototype van zijn generatie: veel kracht, technisch verre van verfijnd en weinig souplesse. De antipool van de hedendaagse sprinter, op het hedendaagse geavanceerde materiaal.

Van Velde zocht een redelijk belegde boterham in het verkopen van oude auto's. Het werd geen levensroeping. Het sporten lonkte weer, ook al omdat hij na zijn aangekondigde afscheid in de winter van 1998 nog niet was uitgeschaatst. Rintje Ritsma ontfermde zich in de zomer van '99 over hem. Die zocht een trainingsmaatje die vooral hard kon fietsen en waarmee hij over schaatsen kon praten.

Het vonkje was snel overgesprongen. In september vorig jaar begon Van Velde weer te trainen en reed ruim een maand later geheel vrijblijvend zijn eerste wedstrijd. Tot verbazing van zichzelf en zijn omgeving (de Sanexploeg), die hem niet eens op een low budget maar een no budget-basis had binnengehaald, plaatste hij zich voor het wereldbekercircuit. Hij ontsteeg de B-categorie niet, maar reed wel alles.

In Utrecht plaatste hij zich voor de WK sprint in Seoul, al had hij de derde plaats op de NK te danken aan de potsierlijke uitglijer van Wennemars op de eerste 500 meter.

Schaatsen wordt voor Van Velde ineens weer een serieuze bezigheid. Hij verbeterde (uiteraard) zijn persoonlijke records, schoolde zich om tot een technische rijder, trainde gedoseerd om zichzelf niet over de kling te jagen en stelt zich nu ook weer doelen. ,,Op het WK kun je van mij niet veel verwachten. Een plaats bij de eerste tien is niet reëel. Ik moet een startplaats veilig stellen voor Nederland. Dat is ook in mijn belang. Wat als een geintje begon, is uitgelopen tot iets serieus. Ik begin in mei met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dat moet ook, ik ben geen machine die je zomaar even uitzet.''

Het komende, pre-olympische jaar wordt de winter van de waarheid. ,,Ik heb goede hoop dat ik bij Sanex de kans krijg mijn ambities waar te maken. Mijn einddoel is Salt Lake City.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden