Van uitgesproken politicus tot neutrale president met ceremoniële taken

Hij zegt niet te willen wedijveren met de nalatenschap van vertrekkend president Sjimon Peres. De nieuwe president van Israël, Roeven 'Roebi' Rivlin, noemde zijn wereldwijd bekende voorganger de 'nummer één diplomaat van Israël'. De negentigjarige Peres gaat volgende maand na een politieke carrière van zestig jaar met pensioen.

De jurist en veteraan van de rechtse Likoedpartij was bij de vorige presidentsverkiezingen in 2007 nog de rivaal van Peres, maar trok zich terug toen bleek dat Peres een grote meerderheid van de stemmen zou krijgen. Ondanks het feit dat zijn kandidatuur geen steun kreeg van premier Netanjahoe, ook Likoed, behaalde Rivlin gisteren in een geheime stemming van de Knesset alsnog een kleine meerderheid van de stemmen.

Rivlin werd in 1939 in Jeruzalem geboren in een bekende familie van rabbijnen. Met zijn vrouw Nechama heeft hij vier kinderen. Rivlin is een gepassioneerd voetbalfan en aanhanger van de club Beitar Jeruzalem waar hij in de jaren zestig, samen met zijn broer Eliezer, enkele managementfuncties bekleedde.

In 1978 werd hij gekozen in de gemeenteraad van Jeruzalem. In die periode was hij ook lid van de raad van bestuur van de vliegtuigmaatschappij El Al en voorzitter van een instituut voor veilige arbeidsomstandigheden.

De 74-jarige Rivlin is een overtuigd dierenliefhebber. Ooit moest hij als jongen zijn hond naar een kennel brengen die naast een slachthuis lag. Toen hij daar zag hoe de dieren werden geslacht besloot hij vegetariër te worden.

Het presidentschap is in Israël slechts een ceremoniële functie. De bevoegdheden van de president zijn beperkt tot het ondertekenen van wetten en het benoemen van hoge functionarissen, zoals de directeur van de Centrale Bank. Ook mag de president zich niet uitspreken over politieke kwesties.

Daarmee kan 'Roebi' het nog wel eens moeilijk krijgen. In zijn vorige functie als voorzitter van het parlement bouwde hij een reputatie op als eigenwijze politicus die brak met de neutrale positie die de voorzitter traditioneel inneemt. In 2005 ontpopte hij zich tot fel criticus van toenmalig premier Ariel Sjaron toen die besloot tot eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook. Rivlin is voorstander van de zogenoemde 'één Israël gedachte', waarbij de Palestijnse gebieden deel uitmaken van het land en Palestijnen onder Israëlisch bewind leven.

Gevraagd in een interview naar zijn visie op de toekomst van Israël antwoordde Rivlin desondanks dat Israëliërs en Palestijnen niet gemaakt zijn om samen te leven, maar dat beide volken hun lot als buren moeten accepteren. "Dit is onze geboorteplaats, maar het is ook de geboorteplaats van anderen hier", aldus Rivlin.

In het nieuws omdat...

...hij gisteren door het parlement gekozen is als tiende president van Israël.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden