Van Thijn blijft PvdA-lid, ondanks Gümüs

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Ed van Thijn blijft lid van de Partij van de Arbeid. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt. Deze zomer ontstond rumoer rond zijn lidmaatschap nadat oud-minister Van Thijn zich in een televisieprogramma van RTL over de zaak-Gümüs had uitgesproken. “Ik verwacht van mijn partij dat ze hier buitengewoon kritisch naar kijkt, anders weet ik niet meer wat ik in die partij te zoeken heb”, zei hij toen.

Dat werd geïnterpreteerd als een dreigement uit de PvdA te stappen, wanneer de familie Gümüs het land zou worden uitgezet. Maar Van Thijn meent nu dat de media zijn uitspraak bij RTL hebben aangedikt. De PvdA-Kamerfractie valt volgens hem achteraf niets te verwijten in de zaak-Gümüs. Het feit dat de familie nu toch wordt uitgezet, is voor hem geen reden uit de partij te stappen, schrijft hij in Het Parool.

Partijleden, de familie Gümüs en het actiecomité rond de familie hebben er de afgelopen dagen bij Van Thijn op aangedrongen dat hij PvdA-lid blijft. “Nederland heeft al verloren. De politiek heeft verloren. Het debat over vreemdelingenbeleid is nog niet voorbij. Dat debat mag toch niet gevoerd worden zonder uw inbreng in de PvdA?”, schrijven Gümüs en het actiecomité aan Van Thijn.

Brief

De fracties in de gemeenteraden van de grote steden in de Randstad hebben de PvdA-Kamerfractie een teleurgestelde brief gestuurd naar aanleiding van de zaak-Gümüs. Daarin laten ze doorschemeren dat de PvdA de kans onvoldoende heeft gegrepen om 'in het vreemdelingenbeleid het initiatief te nemen, in plaats van in de verdediging te worden gedrongen'.

“De fractie had hier in een eerder stadium misschien wat actiever aan kunnen trekken”, zegt Peter Meijer namens de PvdA-fractie in Amsterdam. Hij noemt de brief 'lichte kritiek' aan het adres van de Kamerfractie.

PvdA-Kamerlid A. Apostolou stelt dat zijn fractie “het maximale heeft gedaan, en zeker geen kans heeft gemist. Wij waren juist in de aanval.” Ook voorafgaand aan de Kamerstemming heeft de PvdA volgens hem het uiterste gedaan. “In de zomer zeiden CDA en VVD nog dat ze mogelijkheden zagen iets voor de familie Gümüs te doen. Dat is de laatste weken plotseling veranderd. Hoe dat komt, weet ik niet. Misschien deden ze dat uit oppositionele overwegingen.”

De Kamerfractie verschilt volgens hem met de raadsfractie Amsterdam ook van mening over de vraag of de PvdA in de Kamer toch vóór de GPV-motie had moeten stemmen die alleen de familie Gümüs in Nederland legaal maakte.

Rechter

Vandaag krijgt de familie Gümüs van de kort-gedingrechter te horen of ze de uitslag van de lopende procedures in Nederland mag afwachten.

Volgens een bericht in De Telegraaf biedt de burgemeester van de Turkse plaats Karaman Zekeriya Gümüs een baan aan in bijvoorbeeld de plaatselijke biscuitfabriek. Karaman ligt vlak bij de plaats waar Gümüs ooit woonde.

Anja Versnel van het actiecomité vindt dat de media zo proberen de remigratie van Gümüs over zijn hoofd heen te regelen. “Dat kan niet. Hij krijgt de kans niet zijn eigen zaken te regelen. Ze suggereren dat in Turkije zijn bedje is gespreid. Maar niemand heeft het over zijn vrouw Esme, en de toekomst en opleiding van de kinderen.”

Gümüs zelf wil vooral rust hebben. Of hij naar Karaman gaat, weet hij nog niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden