Van teder en begaafd tot olijk dwars

Vrijdag
De liefhebber van complexe, aftastende jazz doet er goed aan het door altsaxofonist Steve Coleman samengestelde programma te bekijken. Hij treedt op met zijn Five Elements, maar laat het podium ook aan twee grote voorbeelden; het kwintet van drummer/zanger Doug Hammond en Citizen X, de groep van gitarist Jean-Paul Bourelly.

Trompettist Terence Blanchard is dit jaar weer eens van de partij, die ook Brice Winston meeneemt, een van de tederste saxofonisten. Voor tederheid en begaafd trompetspel kun je ook terecht bij Eric Vloeimans, die met Martin Fondse en het afzwaaiende Limburgs Symfonie Orkest muziek speelt van de lovend ontvangen cd 'Evensong'.

De meesters van de groovende orgeljazz Medeski, Martin & Wood zullen de zaal dampend achterlaten, maar je laten verrassen is minstens zo leuk: European Sunrise, een gelegenheidsproject met toptalenten, onder wie twee ontwapenende klarinettisten: de Nederlander David Kweksilber en de Indiaas-Britse Arun Ghosh.

Bij saxofonist David Sanborn gaan de jaren tellen, wat zijn zeggingskracht ten goede komt; zijn gepolijste geluid heeft een rafelrand gekregen. Het concert met 'good-old' toetsenist Bob James lijkt een goede optie om de vrijdag af te ronden.

Zaterdag
De fans van John Zorn zijn zaterdag onder dak, maar er is meer de moeite waard. Van de oude jazzgroten komt rietblazer Charles Lloyd met zijn spannende trio Sangam. Een andere weergaloze rietblazer is de Nederlander Joris Roelofs. Hij speelt met zijn trio in een van de kleinste zalen. Daar is meer moois te halen. Neem Tim Berne Snakeoil, met de krachtige blazers Tim Berne en Oscar Noriega en pianist Mat Mitchell, alsook het olijk dwarse Nederlandse kwartet Talking Cows.

Pianist Chick Corea komt met een kwintet, pianiste Eliane Elias met een band, waarin onder meer saxofonist Joe Lovano en bassist Marc Johnson spelen. Wie hardbop zonder slijtplekken wil horen, kan terecht bij The Cookers.

En mis het optreden van trompettist Ibrahim Maalouf niet, die dit jaar zijn mooie cd 'Wind' uitbracht.

Zondag
Traditiegetrouw de meest pure jazzdag, met grote namen als Herbie Hancock, Branford Marsalis en Ron Carter, maar het lijkt spannender om naar de kleinere zalen af te dwalen. Naar het octet van de Britse pianist Ivo Neame met hun intelligente en intrigerende muziek. Of naar het trio van Zwitserse pianist Malcolm Braff, virtuoos en exotisch.

Een must lijkt Antonio Sanchez Migration, met in de gelederen de overrompelende saxofonist David Binney en pianotalent John Escreet. Aaron Parks, een andere pianobelofte, is terug te vinden in de band van gitarist Kurt Rosenwinkel.

Wie door de tv-registraties van de laatste jaren het idee heeft dat North Sea weinig jazz en veel zoetsappigheid biedt, moet zondag goed opletten welke zaal hij binnenloopt. De meedogenloze impro van Eke of het muzikaal geweld van bassaxofonist Colin Stetson is beslist iets anders. Of de New Urban Jazz ook echt iets anders is, kan worden vastgesteld bij Next Collective, José James en Robert Glasper Experiment. Niet kapot te krijgen zijn het Nederlandse ICP Orkest en The Swallow Quintet, een supergroep rond bassist Steve Swallow en de eigenzinnige pianiste Carla Bley.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden