Van te goed betaalde Fifa-bobo tot informant

BAS DEN HOND

In wat oudere oude gangsterfilms moet er soms even een overhemd uitgetrokken, om te laten zien dat de deelnemer aan een overleg geen wire draagt, een opname-apparaat. In de jaren negentig, toen Chuck Blazer in de top van het Amerikaanse en wereldwijde voetbal verkeerde, had zo'n onderzoek niets opgeleverd, omdat hij toen met hart en ziel meedeed aan het graaien naar de miljoenen die het voetbal wakker maakt bij media en sponsorbedrijven in de VS.

Maar in 2012 bekende hij schuld en werd hij informant voor de FBI en de Amerikaanse belastingdienst. Als kroongetuige hielp hij de FBI bij het speuren naar andere verdachten en bracht aldus de hele zaak aan het rollen. Hij kreeg toen inderdaad een wire, maar dan verstopt in een sleutelhanger.

Blazer (70) maakte kennis met het voetbal zoals zoveel Amerikanen: het was de sport van de kinderen; je bracht ze erheen en stond langs de lijn, in afwachting van hun overstap naar honkbal of football.

Maar Blazer bleef het voetbal trouw, klom op in de kleine, armlastige organisatie van de sport in de VS, en werd in 1990, de tweede man in de regionale tegenhanger van de Uefa, de Confederation of North, Central America and Caribbean Association Football (Concacaf). Samen met eerste man Jack Warner, die nu in Trinidad op zijn uitlevering aan de VS wacht, maakte hij die organisatie, en het voetbal in de VS groot. Het hoofdkwartier verhuisde van Guatemala-Stad naar New York en Blazer haalde miljoenencontracten binnen. Tot 2013 vertegenwoordigde Blazer de VS in het bestuur van Fifa.

Daarmee verdiende hij bakken met geld, openlijk én in stilte. Onderdeel van zijn contract was dat hij 10 procent kreeg van de inkomsten die hij genereerde. Maar hij liet, onthulde eind 2014 de New York Daily News, die toen al lucht had gekregen van het Amerikaanse onderzoek naar de voetbalwereld, Concacaf ook betalen voor een appartement van 18.000 dollar per maand in New York, en nog een, van 6000 per maand, voor zijn katten.

Ongebruikelijk, maar voor hem lucratief, was dat veel betalingen van de federatie via zijn American Express credit card liepen. Als je 29 miljoen dollar op die manier mag uitgeven, verdien je daar heel wat bonussen, luxe hotelovernachtingen en gratis vliegtickets mee. Misschien niet toevallig werd Blazer in die periode ook zo dik, dat hij zich op een scootmobiel door de staten van New York verplaatste.

Daarin werd hij in 2011 aangehouden door agenten van de FBI en de belastingdienst en voor de keus gesteld: meteen de gevangenis in, of meewerken aan een onderzoek naar corruptie in Concacaf en Fifa. Hij koos voor het laatste - er staan in de VS forse straffen op het ontduiken van belastingen en het verzwijgen van buitenlandse bankrekeningen. En Blazer had tien jaar lang zijn geld buiten het land opgepot en niet eens de normale jaarlijkse aangifte ingediend.

In 2011 trad hij ook af als secretaris-generaal van Concacaf, volgens hem omdat hij had ontdekt dat Jack Warner zich liet betalen voor steun aan Mohamed bin Hammam, een concurrent van Sep Blatter voor het voorzitterschap van Fifa. Maar het lijkt er eerder op dat de samenwerking met Warner voor hem niet meer van voordeel was. Hij had nieuwe vrienden. Die vermoedelijk een goed woordje voor hem zullen doen als hij wordt gevonnist voor de misdaden die hij in 2013, in het diepste geheim, formeel bekende.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden