Van SP'er naar strijder: 'Ik heb geen keuze'

Serdar Dosky: 'Ik kan anderen leiden, en dat doe ik.' Beeld Judit Neurink
Serdar Dosky: 'Ik kan anderen leiden, en dat doe ik.'Beeld Judit Neurink

"Ik heb twee keuzes. Of mijn land wordt een islamitisch rijk waar vrouwen voor 25 dollar worden verkocht op de markt en mannen worden vermoord, of ik vecht om dat te voorkomen."

Ex-kaderlid Serdar Dosky (40) van de Socialistische Partij (SP) in Nederland leidt een eenheid vrijwilligers die in Iraaks Koerdistan zal worden ingezet tegen de strijders van de Islamitische Staat (IS). "Dit is een vijand die je niet kunt vertrouwen, waar je niet mee kunt onderhandelen, die alleen maar kunt bestrijden."

In zijn kantoortje op het militaire kampje nabij de Koerdische handelsplaats Duhok staat het ontbijt van vers brood, sesampasta en sterke thee klaar. Zijn nacht was kort, vertelt Dosky, zijn eenheid is tot in de vroege ochtend paraat gebleven in verband met de strijd die op kilometers afstand bij het meer van de Mosoel-dam plaatsvindt.

Europees Parlement
Na tien jaar in Nederland, keerde Dosky in 2005 terug naar Koerdistan. Saddam Hoessein, voor wie hij vanwege politieke activiteiten was gevlucht, was verdwenen. "Ik wilde mijn Nederlandse ervaring daar gebruiken. Direct, want het land zou me over twintig jaar niet meer nodig hebben, dacht ik."

In Nederland was hij actief in de SP, waar hij het schopte tot landelijk bestuurslid en in 2004 verkiesbaar stond voor het Europees Parlement. In Koerdistan keerde hij terug in de schoot van zijn partij daar, de KDP, waarvoor hij in 2005 een coördinerende rol speelde bij de verkiezingen. Hij zette een organisatie op voor opiniepeilingen en verzorgde trainingen.

Nadat IS begin juni Iraks tweede stad Mosoel veroverde, op nog geen uur rijden van zijn woonplaats Duhok, werd Dosky gevraagd zich bezig te houden met de Koerdistan Volksverdedigingsmacht. Die moet de Koerdische strijdmacht, de peshmerga, waar nodig ondersteunen.

"Er hebben zich 2800 mensen als vrijwilliger gemeld", zegt hij trots. Van hen heeft hij er vijfhonderd geselecteerd. Hij heeft ze trainingen gegeven in het omgaan met wapens en over strategie. "Hoe houd je de moraal hoog, hoe maak je de vijand bang, hoe breng je rust bij het volk", somt hij op. "Ons doel is om zowel rust te geven bij de peshmerga, als bij het publiek. Dat we partizanen hebben die twintig jaar geleden al vochten, geeft veel vertrouwen."

Kritisch
Zijn eenheid telt nog een Nederlandse Koerd - zijn zwager - en een Duitse. Trots is hij op het feit dat naast leden van minderheden - yezidi's en christenen - ook vrouwen meedoen, onder wie een vrouwelijke politiecommandant. "Meer dan honderd yezidi's die in Duhok werkten, hebben zich gemeld toen IS de regio Sinjar binnenviel."

Hij laat zich voorzichtig kritisch uit over vrijwilligers, onder wie Koerden uit het buitenland, die buiten de bestaande systemen om zelf met een groepje op pad gaan. "Die zijn lastig voor ons, ja. We hebben geen controle over ze en ik ben mensen kwijt om met ze mee te sturen." Dosky verwacht binnenkort met zijn eenheid naar Sinjar te gaan om daar mee te vechten tegen IS. "Ik ben een strijder", benadrukt hij, "en ik kan anderen leiden, en dat doe ik."

Gevraagd hoe hij zijn activiteiten rijmt met zijn verleden bij de SP haalt hij zijn schouders op. "Geen oorlog is gewonnen met discussiëren. In de tijd van het Amerikaanse ingrijpen in Irak in 2003, was ik de enige in het SP-hoofdbestuur die daarvoor was."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden