Van slapen tussen aardbeien tot panna cotta en tiramisu

"Ik zie een lekker ding, blozend met sproetjes." Misschien gaan uw gedachten een heel andere kant op, als u dit leest, maar voor Jan Robben kan deze zin maar over één ding gaan: aardbeien.

In zijn boek 'Liefde voor Aardbeien' dat vandaag uitkomt, beschrijft de aardbeienboer uit Oirschot hoe zijn jaar eruitziet. Vanaf januari, als hij een plantschema maakt, tot december, wanneer hij de aardbeienplanten invriest zodat het volgende seizoen makkelijker op gang komt. Dit alles geïllustreerd met foto's van seizoensarbeiders en de boer die tussen zijn planten ligt te slapen.

De boer praat niet alleen over zijn eigen band met aardbeien. Hij geeft tips hoe je het beste aardbeien kunt houden, waarop je moet letten als je ze koopt en wat je er allemaal van kunt maken: elk maandverslag sluit hij af met een recept. Van panna cotta tot likeur en van sorbet tot tiramisu.

De aardbei loopt als een rode draad door het leven van Robben. Als klein jongetje werd hij door zijn vader meegenomen op de trekker, het land op om het rode goud te plukken.

Voor hem is de aardbei veel meer dan een plant. In het boek zijn zinnen te vinden met beeldspraak die het fruit ineens een menselijk karakter geeft. "Als aardbeien in de zon liggen in augustus, worden ze boterzacht als een Nijmeegse Vierdaagse- blaar."

Jan Robben: 'Liefde voor Aardbeien: met de paplepel ingegeven', euro 34,50.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden