Van september 2004 tot gisteren: wat gebeurde er wanneer?

september 2004: Het beveiligingsbedrijf van het Westfries Museum in Hoorn constateert dat de beveiliging verouderd is. Het museum krijgt het advies het systeem en de bewegingsmelders up-to-date te maken.

januari 2005: In de nacht van 9 op 10 januari wordt het Westfries Museum beroofd van het hart van zijn collectie. Het gaat om 24 schilderijen van onder anderen Jan van Goyen, Mathias Withoos en Jan Linsen en zeventig stukken zilverwerk met een totale geschatte waarde van 2 à 2,5 miljoen euro. Het museum verklaart over een 'geavanceerd' alarmsysteem te beschikken. Dat het niet is afgegaan, komt doordat de daders de beveiliging hebben gemanipuleerd. Dat roept vragen op bij beveiligingsexperts die zeggen dat het onmogelijk is om moderne bewegingsdetectors af te plakken.

augustus 2005: De gemeenteraad van Hoorn komt in spoeddebat bijeen, na een bericht in De Telegraaf dat het museum de beveiliging inderdaad niet op orde had. Er rollen geen koppen. De gemeente investeert 46.000 euro in het museum, waarvan 19.000 voor extra beveiliging.

januari 2010: Het museum organiseert exact vijf jaar na de roof 'de nacht van de gestolen kunst'. Speciale gast is Julian Radcliff van het Art Loss Register in Londen, de organisatie die zich bezighoudt met het registreren en opsporen van gestolen kunst over de hele wereld. Hij vertelt over een aantal opgeloste kunstroven. Bezoekers krijgen verder een presentatie van alle nog steeds vermiste kunstschatten.

januari 2014: Een Nederlandse rechercheur ontdekt het gestolen doek 'Rebecca en Eliezer' van Jan Linsen op een mysterieuze Oekra-iense website. Het spoor loopt dood.

juli 2015: De Nederlandse ambassade in Kiev krijgt een telefoontje van iemand die spreekt namens het Oekraïens vrijwilligersbataljon Saint Mary, dat alle gestolen schilderijen uit Hoorn in bezit heeft. Hij wil onderhandelen over de buit. Later blijkt het om Borys Humeniuk te gaan van de ultrarechtse en antisemitische militie OUN.

4 augustus 2015: Eerste ontmoeting in Kiev tussen twee vertegenwoordigers van OUN en de door de gemeente Hoorn ingeschakelde roofkunstjager Arthur Brand. De militieleden menen dat de schilderijen 50 miljoen waard zijn en eisen een 'vindersloon' van 10 procent. Er volgen meer contacten, waarbij Brand met behulp van catalogi van veilinghuizen duidelijk maakt dat de schilderijen hooguit 1,3 miljoen euro waard zijn, mits in goede staat. En dat zijn ze niet. Brand biedt een 'onkostenvergoeding' aan van 50.000 euro. De militieleden laten niets meer van zich horen.

september 2015: Museumdirecteur Ad Geerdink vraagt de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne om langs diplomatieke weg het proces vlot te te trekken. Ook buitenlandse inlichtingendiensten worden geïnformeerd.

oktober 2015: Brand hoort via 'goed ingevoerde informanten' dat achter de schermen Oleg Tiahnibok, leider van de extreem-rechtse partij Svoboda, aan de touwtjes trekt in deze roofkunstaffaire. Ook valt de naam van Valentin Nalivajchenko, voormalig hoofd van de geheime dienst.

november 2015: Onderhandelingen op hoog niveau - ook minister Koenders van buitenlandse zaken kaart de kwestie aan bij president Porosjenko van Oekraïne - leiden niet tot resultaat. Brand krijgt intussen signalen dat buitenlandse criminelen een collectie van zestien Hollandse meesters is aangeboden. Uit de foto blijkt het om doeken uit Hoorn te gaan.

7 december 2015: Nu alle pogingen de schilderijen terug te halen lijken gestrand, zoeken de gemeente Hoorn en het Westfries Museum de (internationale) publiciteit. Dit om potentiële kopers af te schrikken en de handelwijze bloot te leggen van de Oekraïense kunstcriminelen die tot op het hoogste politieke niveau contacten hebben.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden