Van sciencefiction naar sciencefact

null Beeld epa
Beeld epa

Sommige wetenschappelijke uitvindingen lijken regelrecht uit de Donald Duck te komen. Google Glass, privévluchten naar de ruimte, een 3D-printer, Willie Wortel had het kunnen uitvinden. Ontwikkelingen die nog geen tien jaar geleden als science fiction werden afgedaan, denk aan zelfrijdende auto's in de film I Robot of de onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter, zijn nu al binnen handbereik. Een greep uit de science facts van 2012 en 2013.

De blinden kunnen weer zien
Meer dan twintig jaar was Chris James blind, maar sinds half 2012 kan hij weer zien. Artsen bevestigden een chip aan de achterkant van zijn oog. James: "Toen de chip werd aangesloten leek het alsof iemand een foto met een flitser nam." Tweeëntwintig jaar geleden werd James blind door een erfelijke ziekte. Het zicht is nog niet perfect, James kan vormen onderscheiden. Dokter geloven dat dit op termijn nog verbetert.

In Nederland kreeg een 63-jarige vrouw onlangs als eerste een op het netvlies geïmplanteerde chip die communiceert met een kleine camera op haar bril. Na 28 jaar kan zij weer enigszins zien.

Onzichtbaarheidsmantel
Hij is nog niet zo goed als die van Harry Potter, maar komt dicht in de buurt: de 'Cloak of Invisibility'. Deze onzichtbaarheidsmantel werkt zonder camera's, batterijen of spiegels. Het materiaal buigt licht rond het object waardoor iets of iemand min of meer onzichtbaar wordt voor het blote oog, warmtebeeldcamera's en infraroodcamera's.

'Telepathie': het linken van breinen
In perfect Chinees vraag je de weg naar je hotel. Wanneer je met een Spaanse vliegmaatschappij vliegt, sta je de stewardess in vloeiend Spaans te woord. Taallessen heb je nooit gehad, wel een operatie zodat jouw brein gelinkt kon worden aan iemand met een talenknobbel.

Begin 2013 kwam deze science fiction iets dichter bij de werkelijkheid toen wetenschappers erin slaagden twee ratten van brein tot brein te laten communiceren. Door een geïmplanteerde chip in hun brein konden de ratten, de een in Brazilië, de ander in Amerika, samenwerken via internet, zonder dat ze van elkaars bestaan op de hoogte waren. Zo kon de ene rat een taakje uitvoeren dat de andere rat geleerd had.

Een geprinte kaak
De 3D-printer kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. In 2013 nam de 3d-printer een vlucht met geprinte pistolen, pizza's en menselijke stamcellen. In 2012 waren er echter al doorbraken op het 3d-printgebied. Zo liep de eerste mens met een geprinte kaak rond en was ook het eerste huis een feit.

Autorijden zonder bestuurder
Het zal je maar gebeuren: je werkt bij de McDrive, wil een bestuurder zijn bestelling aanreiken en komt tot de conclusie dat de auto leeg is. Amateurgoogelaar Rahat jaagt medewerkers de stuipen op het lijf door zich te verkleden als autostoel. Toch zou het zomaar kunnen dat dit grapje over een aantal jaar geen verbaasde blikken meer oplevert.

Sinds 2012 is het in drie Amerikaanse staten legaal om met een zelfsturende auto rond te rijden en ook in Groot-Brittanië wordt al getest met robotgestuurde auto's. Tot nu toe was deze auto bij twee ongelukken betrokken. Beiden werden op dat moment handmatig bestuurd.

Zijde zo sterk als staal
Spiderman schiet het al jaren uit zijn handen: sterke flexibele draden waarmee hij door de New Yorkse straten zwiert en de 'bad guys' mee overmeestert. In 2012 slaagden Amerikaanse wetenschappers erin om zijderupsen genetisch aan te passen zodat ze zijde kunnen produceren die net zo sterk is als staal (gewicht voor gewicht). De rupsen krijgen genen van spinnen ingespoten.

Robotarm
Haar eigen armen en benen kan ze niet meer gebruiken. Daarom kreeg de Amerikaanse Jan Scheuermann een robotarm die ze met haar gedachten kan besturen. Neurobiologen implanteerden twee sensoren in het motorisch centrum van de hersenen die reageren op elektrische pulsen. Na dertien weken kon de vrouw goed overweg met de robotarm.

De geprinte kaak Beeld afp
De geprinte kaakBeeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden