Van Schuppen binnen limiet

UTRECHT (ANP) - Anne van Schuppen heeft zich mogelijk verzekerd van een startbewijs voor Barcelona. De 31jarige Haagse atlete won de marathon van Utrecht in 2.33.40. Met die tijd bleef zij binnen de limiet voor de Olympische Spelen (2.34.00). Bondscoach Bob Boverman wil dat de KNAU Anne van Schuppen alsnog voordraagt bij het NOC, hoewel de selectietermijn voor de marathon op 12 april verstreek. Van Schuppen verwacht dat ze in Barcelona zal mogen deelnemen.

"Omdat ik nog de enige kandidate ben zal het NOC niet om mij heen kunnen" , aldus de atlete, die opmerkelijk snel hersteld leek van de inspanningen. Van Schuppen liep in Utrecht haar elfde marathon. Haar beste prestatie tot nu toe leverde ze vorig jaar in Rotterdam met 2.38.56. Met de tijd van gisteren staat Van Schuppen na nationaal recordhoudster Carla Beurskens (2.26.34) en Marja Wokke (2.32.28) als derde op de nationale ranglijst aller tijden.

Van Schuppen werd op het parkoers langs de Vecht van Utrecht naar Breukelen en terug geholpen door Mark Bode en Gerard Smit, die haar uit de wind hielden. "Het ging perfect, maar toch kreeg ik het na 25 kilometer behoorlijk moeilijk. Mijn voetzolen gingen pijn doen. Ik zat op dat moment dik onder het schema, maar wist niet of ik dat wel kon volhouden. De hazen zorgden echter na een snelle opening voor een zeer gelijkmatig tempo." Pas in de laatste kilometers kwam enig verval, maar met een eindsprint wist Van Schuppen 20 seconden onder de KNAU-richttijd (2.34.00) en zelfs 1.20 binnen de internationale limiet (2.35.00) te blijven.

De Haagse atlete hoopt binnen enkele dagen uitsluitsel te krijgen van het NOC over deelneming in Barcelona. Wanneer het NOC Van Schuppen en ook Christine Toonstra, die veertien dagen geleden voldeed aan de eis op de tien kilometer, aanwijst, komt het aantal atleten voor Barcelona op vijf. Eerder werden Erik de Bruin (discus), Bert van Vlaanderen (marathon) en Harold van Beek (50 km snelwandelen) definitief aangewezen.

De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door Saelmans (2.18.53). De Belg was als haas gestart voor de als tweede eindigende Van de Mortel, maar besloot na 35 kilometer de wedstrijd uit te lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden