Van Schayck blijft erbij: Ik zag been aangroeien

Hoogleraar geeft toe dat ervaring niet wetenschappelijk was 'Ledemaat groeide 1 à 2 centimeter'

ALWIN KUIKEN

MAASTRICHT - Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de universiteit van Maastricht, blijft erbij dat hij ruim twintig jaar geleden tijdens een gebedsgenezing een been heeft zien aangroeien. Dat zei hij gisteravond tijdens een debat met vijf andere hoogleraren over geloof en wetenschap aan de universiteit Maastricht.

Over de kwestie ontstond enkele weken geleden ophef. Van Schayck, protestant, vertelde dit najaar in een interview met de website geloofenwetenschap.nl over zijn ervaring. Toen het filmpje dit jaar door de Maastrichtse universiteitskrant werd opgepikt, raakte Van Schayck in opspraak.

Zijn betrouwbaarheid was in het geding, vond onder meer Tsjalling Swierstra, atheïst en hoogleraar filosofie aan dezelfde universiteit. Om het onderzoeksinstituut Caphri, waarvan hij tot voor kort directeur was, niet in diskrediet te brengen, besloot Van Schayck af te treden.

Achteraf gezien, zo zei hij gisteravond, heeft hij zich in het filmpje ongelukkig uitgedrukt. "Mij werd gevraagd of ik weleens de behoefte heb gehad aan concreet bewijs voor mijn geloof. Ik aarzelde om over mijn ervaring te vertellen. Ik was bang dat het een eigen leven zou gaan leiden. Dat is helaas wat er is gebeurd. In mijn enthousiasme heb ik het woord 'onomstotelijk' gebruikt. Dat was onverstandig, want dat woord suggereert dat er wetenschappelijk bewijs voor het aangegroeide been zou zijn. Dat is niet het geval."

Van Schayck zei in het interview röntgenfoto's van voor en van na de genezing gezien te hebben. Hoewel hij deze niet kon overleggen, zou dat ook dat geen bewijs zijn, zei hij. "Wetenschappelijk bewijs moet in een vergelijkbare omgeving opnieuw te verkrijgen zijn. Het moet reproduceerbaar zijn."

Volgens Van Schayck was in het filmpje van vijf minuten niet duidelijk dat hij de genezing als persoon en niet als wetenschapper had gezien, terwijl hij daarover in het interview wel duidelijk was geweest. Niet iedereen in de zaal was tevreden. Is de hoogleraar nog wel betrouwbaar, wilde iemand weten. "Een interessante vraag", vond Van Schayck. "Ben ik het waard om geloofd te worden? Ik heb het woord betrouwbaar eens opgezocht. In het woordenboek lees je dan over 'echt' en 'eerlijk'. De vraag is dus of je je betrouwbaarheid op het spel zet als je eerlijk bent over wat je gezien hebt." Hoe lang was de aangroei van het been, en hoe oud was de persoon in kwestie, wilde een orthopeed uit de zaal weten. Van Schayck: "De persoon was tussen de veertig en vijftig jaar oud. En ik schat dat het been één à twee centimeter aangroeide."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden