Recensie

Van Sauers bewandelt de gulden middenweg

Eric van Sauers. Beeld rv
Eric van Sauers.Beeld rv

Cabaret
Eric van Sauers
De Lief en Leed Tour
★★★☆☆

Comedy gaat over het leven en dan hoort shit erbij. Eric van Sauers duikt in 'De Lief en Leed Tour' meteen de diepte in. Het leed eerst, als het ware. Een hartverscheurend verhaal volgt, over jihadouders die hun achtjarige dochtertje met een bomgordel op pad sturen. Het is zijn zwakke plek, bekent hij, kinderen en slecht nieuws. Gelukkig blijkt er troost in de vorm van tv-koks.

Zijn nieuwste show borduurt thematisch voort op zijn vorige, 'Ontroert', al diept hij dit keer het leven dat voorbijvliegt op een andere manier uit. Hij is in de ban geraakt van longevity, de wetenschap van het langer leven. Ouderdom is een ziekte, dus is er een pil voor.

En dan heeft Van Sauers er ineens een eeuw bij. Wat een tijd! Maar als hij gaat bedenken wat hij er mee wil, ontstaat er kortsluiting in zijn hoofd. Hij besluit dat hij in ieder geval relaxter zal worden, minder ongeduldig. En misschien ontdekt hij dan en passant wel de zin van het leven. Hij schetst prachtig de levensfases, maar is lomp als het op ouderdom aankomt. Een mooie manier om zijn angst te verbloemen.

Van Sauers is zoals altijd een evocatieve verteller. Hij weet het zo levendig te maken dat hij bepaalde beelden in je hoofd plant, zoals het terugbrengen van lege flessen of een romantisch bedoelde date die hij volkomen in de soep laat lopen zonder dat hij het zelf doorheeft.

Luchtige anekdotes over bijvoorbeeld bifi-worstjes of echtelijke ruzies wisselen in 'De Lief en Leed Tour' af met zwaardere overpeinzingen en verhalen. Maar de keren dat hij de actualiteit aanstipt - de MeToo-aantijgingen tegen castingkoning Job Gosschalk, de zwartenpietendiscussie of het slavernijverleden - leidt dat niet tot nieuwe inzichten. Dan bewandelt hij, een comedian 'met een kleurtje' zoals hij het zelf noemt, de gulden middenweg.

Van Sauers kan bot zijn, in de situaties die hij beschrijft, typeert hij zichzelf vaak als een macho, maar wel met veel zelfspot een eerlijkheid. Zo hoopt hij maar dat hij straks als eerste hulpbehoevend wordt bijvoorbeeld, want hij ziet zichzelf niet zorgen voor zijn vriendin. Daar zet hij natuurlijk een gevoelige kant tegenover. Een spanningsveld dat eigenlijk altijd terugkomt in zijn shows. Met dit keer de mooie conclusie dat wij mensen altijd doorgaan, welk leed er ook op ons pad komt. Van Sauers heeft dat met liefde gedeeld.

Tournee t/m 31 mei. Info: ericvansauers.nl

Lees hier meer theaterrecensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden