Van Rutte tot Ahmadinejad: reacties op overlijden Hugo Chávez

Russische bloemen voor de Venezolaanse ambassade in Moskou.Beeld epa

Van over de hele wereld stromen de reacties op de dood van de Venezolaanse president Hugo Chávez binnen. In Latijns-Amerika spreken de leiders met veel lof over de president; de Canadese premier vergeet Chávez liever zo snel mogelijk.

De Amerikaanse president Barack Obama:
"De Verenigde Staten benadrukken hun steun voor de Venezolaanse bevolking, en het belang van het onderhouden van goede banden met de Venezolaanse regering."

De Cubaanse president Raul Castro:
"Met het diepste pijn in het hart moeten ons volk en de revolutionaire regering vernemen dat president Hugo Rafael Chávez Frias is overleden. Het Cubaanse volk ziet hem als een van diens beste zonen."

VN-baas Ban Ki-Moon:
"President Hugo Chávez stond voor de aspiraties van de meest kwetsbare (arme, red.) Venezolanen."

De Russische president Vladimir Poetin:
"Het was een uitzonderlijke en sterke man, die naar de toekomst keek en altijd hoge doelen aan zichzelf stelde."

De Chinese woordvoerder van buitenlandse zaken:
"President Chavez was een grote leider van Venezuela, alsook een grote vriend van het Chinese volk".

De Uruguese president Jose Mujica:
"Je bent altijd bedroefd bij iemands overlijden. Maar wanneer je spreekt over persoon die zijn hele leven vocht aan de frontlinie, en over iemand die ik ooit omschreef als 'de meest genereuze leider die ik in mijn leven heb ontmoet', dan neemt pijn geheel andere vormen aan."

De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad:
"Hij overleed uiteindelijk aan een verdachte ziekte, en gaf daarbij zijn leven... ter bevordering van zijn land en die van zijn land."

De Canadese premier Stephen Harper:
(Venezuela, red.) begeeft zich op een kruispunt. Ik hoop dat het Venezolaanse volk nu aan een betere toekomst kan beginnen, gebaseerd op de principes van vrijheid, democratie, de rechtsstaat en respect voor mensenrechten.

De Amerikaanse regisseur en acteur Sean Penn:
"Vandaag heeft het Amerikaanse volk een vriend verloren waarvan het nooit wist dat het die had. De arme mensen in de wereld hebben een kampioen verloren."

De Amerikaanse regisseur Oliver Stone en persoonlijk vriend van Chavez:
"Ik rouw om het verlies van deze grote held, voor de meerderheid van zijn burgers en voor de mensen in de wereld die voor een plek moeten vechten."

Premier Mark Rutte:
"Onze gedachten gaan uit naar het Venezolaanse volk en de regering. Wij wensen hen sterkte bij het verwerken van dit verlies. Venezuela is als buurland van het Koninkrijk een belangrijk land voor Nederland. Onze landen hebben nauwe banden: historisch, cultureel en economisch. Aan die relaties hechten we waarde, vandaag en in de toekomst."

Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans:
"De dood van Chávez heeft de bevolking van het Zuid-Amerikaanse land enorm geraakt. Het is duidelijk dat de overleden president kon rekenen op zeer brede steun."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden