Van Rossems haat-liefde voor Amerika

De nieuwe Maarten! is deze week uit. Dit tweede nummer (wegens succes van het eerste uitgebracht, en er komt nog een derde nummer), heeft de ondertitel ’Maarten goes America meegekregen. In deze uitgave laat de nationale knorrepot Maarten van Rossem zijn licht schijnen op de Verenigde Staten van Amerika. Van Rossem bezocht het land sinds de eerste helft van de jaren ’70 vele malen en heeft inmiddels zo’n 37 staten van Amerika bezocht. „Mijn ambitie is om de 50 vol te maken, dus inclusief Alaska en Hawaï”, zegt Van Rossem in de glossy.

Het zijn de tegenstellingen die Amerika voor Van Rossem zo fascinerend maken: „Toen ik voor het eerst op een regenachtige morgen op de trein stond te wachten, zag ik tot mijn stomme verbazing dat iedereen buiten de overkapping in de regen stond. De reden: er konden stukken beton vanaf vallen. Dat was karakteristiek voor de verwaarlozing van de Amerikaanse infrastructuur. Overal zie je achterstallig onderhoud”. Maar als hij na een rit door een vervallen industrieel landschap ’dat eruit ziet alsof er zojuist is gebombardeerd’, het Grand Central in Manhattan uitloopt, wordt hij overweldigd door de grootsheid van New York, schrijft Bas Kromhout in zijn interview met Maarten over diens haat-liefdeverhouding met Amerika. „Het voelt als het centrum van de wereld”, zegt Van Rossem.

Van Rossem en Amerika. Voor de Nederlandse televisiekijker is het zo langzamerhand een twee-eenheid geworden. Telkens als er nieuws is uit de VS, draaft Van Rossem op in elke denkbare talkshow of actualiteitenrubriek. Op zijn bekende knorrige en ietwat cynische wijze belicht hij de toestand in Amerika, daarbij niet zelden de indruk wekkend dat hij niet veel van het land moet hebben.

„Mensen denken, dat ik anti-Amerikaans ben, maar het tegendeel is waar”, zegt hij in ’Maarten!’. „We moeten dankbaar zijn dat Columbus Amerika heeft ontdekt en niet halverwege de oceaan op tragische wijze is gezonken. Dat betekent niet dat ik alle aspecten van de Amerikaanse maatschappij op prijs stel, maar dat geldt ook voor Nederland. Ik zou niet graag de rest van mijn leven frikadellen eten of naar de Toppers kijken.”

In dit nieuwe nummer geeft Van Rossem ook zijn visie op Barack Obama en heeft hij een vraaggesprek met oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Verder vinden we artikelen over Amerika’s energieverslaving, de politieke wortels van de kredietcrisis en Amerika als immigratieland („Amerikanen hebben veel minder moeite met immigratie dan wij. Sowieso beschikken zij over een bredere probleemtolerantie. Nederlanders beginnen bij het minste of geringste te piepen.”). Tenslotte vinden we een (welhaast onvermijdelijk) verhaal over de big American car , dat probeert uit te leggen hoe de auto in de VS zijn onaantastbare positie heeft veroverd. Zelf heeft Van Rossem niks met grote Amerikaanse auto’s: „Ik vind ze betrekkelijk stupide.”

Eind november 2009 verschijnt nog één editie van ’Maarten!’, getiteld ’Maarten ontdekt Nederland’, over Nederlands worsteling met zijn nationale identiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden