Van Rompuy: 'Wij hebben niet de macht willen afpakken'

Europees president Herman Van Rompuy. Beeld epa
Europees president Herman Van Rompuy.Beeld epa

Kies tijdens de Europese verkiezingen op een partij die voor het Europese project is. Dat stemadvies gaf Europees president Herman Van Rompuy zondag in televisieprogramma Buitenhof. Van Rompuy richtte zich daarbij specifiek tot kiezers die twijfelen, niet die hebben uitgemaakt niets te zien in de Europese Unie. De unie heeft vrede en welvaart gebracht.

Redactie

'Tegen diegenen die twijfels hebben over Europa en over de politiek van de afgelopen jaren, zeg ik: wat wij hebben gedaan heeft de euro gestabiliseerd en is in het belang geweest van de burger. Wij hebben niet de macht willen afpakken.' Van Rompuy wees erop dat de gezamenlijke munt (euro) bij de introductie onvoldoende onderbouwd was en dat is de afgelopen jaren gebeurd met onder meer strengere regels voor banken, scherpere begrotingscontrole en de roep om structurele bezuinigingen.

'Als we niet hadden ingegrepen waren de problemen veel groter geweest', aldus de EU-president. Er zijn, volgens hem, grote stappen gezet. Misschien dat nog niet direct de voordelen of vruchten zichtbaar zijn, erkende Van Rompuy, maar dat gaat volgens hem komen.

Hij pareerde kritiek dat 'Brussel beslist' door erop te wijzen dat er niets wordt besloten zonder de goedkeuring van de lidstaten. Dat Brussel soms als een 'stok achter de deur' moet fungeren door lidstaten aan te sporen om te hervormen is 'een verantwoordelijkheid die gezamenlijk is gegeven aan Brussel'. Er is niemand die die macht heeft toegeëigend, stelde Van Rompuy.

Europa kiest tussen 22 en 25 mei een nieuw Europees Parlement.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden