Commentaar

Van Rompuy loopt ver voor de troepen uit en verleidt zo niemand tot een stapje extra

EU-president Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie BarrosoBeeld ap

Eén van de taken van de permanente voorzitter van de Europese Raad, de Belg Herman van Rompuy, is de EU-lidstaten net een stapje meer te laten zetten dan ze van plan waren. Niet alleen omdat hij moet staan voor het Europees belang, maar ook omdat een sterk Europa in het belang is van diezelfde lidstaten.

In zijn jongste voorstellen voor meer economische integratie van de eurolanden is dat perspectief terug te vinden. Terecht. Maar Van Rompuy verleidt met name de rijke Noord-Europese landen niet tot een stapje extra. Sterker, hij loopt zo ver voor de troepen uit dat deze landen hem volledig uit het zicht dreigen te raken. Van Rompuy streeft begrijpelijkerwijs naar minder vrijblijvendheid en meer eenheid ten behoeve van de muntunie. Maar het is de vraag of de eurolanden daarvoor één ministerie van financiën nodig hebben, dat contracten oplegt voor het begrotingsbeleid.

Van Rompuy gaat daarmee een kritische grens voorbij. Hij streeft naar meer integratie van het begrotingsbeleid ten behoeve van een sterke munt, maar gaat volledig voorbij aan de stemming in een aantal landen, waaronder Nederland.

Het ministerie van financiën is niet het enige voorbeeld. Hetzelfde geldt voor zijn voorstel om de markt op te gaan met euro-obligaties. De Europese 'president' vraagt daarmee nog meer solidariteit van de noordelijke Europese landen, terwijl de solidariteit in de publieke opinie zwaar onder druk staat.

Van Rompuy had ook met voorstellen kunnen komen om de huidige afspraken rond begrotingsdiscipline en staatsschuld beter afdwingbaar te maken. Bijvoorbeeld door de Europese begrotingscommissaris veel meer bevoegdheden te geven eurolanden te dwingen meer te doen aan de zogenoemde macro-economische onevenwichtigheden.

Op Nederlands initiatief kan de begrotingscommissaris nu wijzen op de onevenwichtigheden, maar hij heeft nauwelijks bevoegdheden landen te dwingen er ook daadwerkelijk iets aan te doen.

Had Van Rompuy op dit gebied iets voor elkaar gekregen, dan had hij de noordelijke eurolanden net tot dat nodige stapje extra verleid.

Ondertussen ontbreekt het in de Nederlandse reactie op de voorstellen van Van Rompuy node aan een eigen visie op de noodzaak tot meer Europese integratie. Niet verwonderlijk nu het wachten is op een nieuw kabinet. Over twee maanden vellen de Europese ministers een finaal oordeel over de voorstellen-Van Rompuy. Hopelijk heeft Nederland dan een volwaardig kabinet dat echt een rol in de discussie kan spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden