Van Rio naar de rechtszaal in Nairobi

na de spelen | De Keniaanse overheid heeft haar Olympisch Comité ontmanteld wegens wanbeleid.

Van het erepodium naar verblijf in een favela. Dat overkwam atleten van de succesvolste Keniaanse olympische ploeg ooit bij de Spelen in Rio de Janeiro. Het werd als dieptepunt ervaren van een chaotisch toernooi.

De Keniaanse regering ontmantelde afgelopen week het Nationaal Olympisch Comité (NOCK) en drie verantwoordelijke topbestuurders werden bij terugkeer in Nairobi wegens wanbeleid gearresteerd. Volgens Hassan Wario, minister van sport, vormt de litanie van aantijgingen een "bedreiging voor de stabiliteit en reputatie van de Olympische Spelen in dit land" en is in Rio "het moreel van de atleten beschadigd".

NOCK-voorzitter Kipchoge Keino ontliep de vernedering op het vliegveld vanwege verblijf in de VS bij de bruiloft van zijn zoon. Het erelid van het IOC weigert af te treden en dreigt met schorsing van zijn eigen land. "Het IOC wacht op het moment dat ze me erin (de gevangenis, red) stoppen, dan zal Kenia worden geschorst."

Die houding kwam de voormalige volksheld - Keino was tweevoudig olympisch kampioen - in zijn land op veel kritiek te staan. Het Internationaal Olympisch Comité, dat zich 'extreem bezorgd' toont, verklaarde: "Wij accepteren geen enkele actie of inmenging van overheidsinstanties die tegen de basisprincipes en regels van het Olympisch Handvest ingaan."

Het IOC heeft een onderzoek aangekondigd. Probleem daarbij is dat Patrick Hickey, het lid dat de regels voor autonomie en overheidsbemoeienis moet bewaken, in een cel in Rio zit op verdenking van illegale handel in olympische toegangsbewijzen.

De Olympische Spelen waren voor Kenia een tombola van uitersten. Die chaos is voor het land met het onbegrensde looptalent eerder regel geworden dan uitzondering. Waarbij wanbeleid geen grip lijkt te krijgen op sportieve prestaties.

Vorig jaar werden de wereldkampioenschappen in Peking de succesvolste ooit voor Kenia, met zeven wereldtitels en zestien medailles. In de aanloop naar dat toernooi werd het land in de slipstream van Rusland meegezogen in het uitdijende schandaal van doping, corruptie, chantage en omkoping. Rusland werd voor de WK uitgesloten; Kenia balanceerde op het randje.

Die laatste situatie was voor de Spelen onveranderd. Vier hooggeplaatste officials werden door de atletiekfederatie IAAF op non-actief gesteld op verdenking van omkoping, verduistering van sponsorgeld en obstructie van antidopingprocedures. Onder hen de vorige week overleden oud-voorzitter Isaiah Kiplagat.

Keniaanse topatleten kwamen met de bezetting van het bondsbureau in opstand tegen hun bestuur. Door de vertraging bij de totstandkoming van een antidopingwet kwam de deelneming in Rio in gevaar. Steeds meer Keniaanse atleten werden betrapt op doping. Epo zou er volgens professor Moni Wekesa, hoofd van een Keniaanse taskforce tegen doping, meer door atleten dan door zieken worden gebruikt.

Al voor het olympisch atletiektoernooi was begonnen, waren twee begeleiders naar huis gestuurd. Onder hen de teammanager van de atleten, Michael Rotich, die wordt verdacht van afpersing in dopingzaken.

Andere beschuldigingen: falende reisplanning, waardoor atleten na sluiting van het olympisch dorp werden ondergebracht in een favela; misbruik van accreditaties; het achterhouden en de verkoop van de olympische kledingpakketten bestemd voor atleten; dubieuze selectiecriteria; reizen van familieleden op kosten van het sportbudget.

De gearresteerde secretaris-generaal Francis K. Paul, teamleider James Chacha en chef de mission Stephen Arap Soi zijn op borgtocht vrij. Naar hen wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Een acht leden sterke onderzoekscommissie van de overheid onderzoekt de klachten over mismanagement van het NOCK.

Kenia won in Rio dertien atletiekmedailles waaronder zes olympische titels. Het was bij atletiek achter de VS tweede in de medaillerangschikking. "Dit waren de beste Spelen ooit voor ons, maar het was een ramp op het gebied van organisatie en officials", aldus (de in Rio uitgestapte) marathonloper en parlementslid Wesley Korir. "Terwijl de atleten streden om medailles, streden onze officials voor de wereldtitel slechtste organisatie."

Korir noemde op Twitter het verblijf in de favela 'een nacht vol drama en geweerschoten' en verspreidde tijdens de Spelen foto's van officials en hun gezinsleden gehuld in de trainingspakken die bestemd waren voor de sporters.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden